Resa utan pass till Spanien

info@utrikesgruppen.se

Får svenska medborgare resa utan pass till Spanien?
Som svensk medborgare eller om du är medborgare i annat EU-land behöver du inte visa upp ditt pass när du ska resa till Spanien. Det finns dock en stark rekommendation på att du tar med dig nationellt id-kort om spanska myndigheter eller flygbolaget vill att du ska styrka identitet.

Du får resa utan pass till Spanien, men det är alltid klokast att du tar med dig nationellt id-kort eller pass om du under resans gång behöver styrka din identitet. Du kan exempelvis ta med dig ditt id-kort som utfärdats av din bank för resor till ett annat land men problem kan uppstå. Om destinationslandets myndigheter i landet inte accepterar sådana id-kort måste du kunna styrka din identitet med accepterade resehandlingar som pass eller nationellt id-kort.

Om du saknar ett nationellt id-kort kan du ansöka om id-handlingen hos Polisen. Vanligtvis går det mycket snabbare att hämta ut ett nationellt id-kort än ett pass.

Om du ska resa med barn

Länder och flygbolag har krav på resefullmakt för barn vid resor till andra länder. Reglerna gäller för att minimera riskerna med bortförande av barn och andra brottsliga handlingar som barn kan utsättas för mellan landsgränserna.

Resefullmakten gäller för resor som barn utför ensamma, med en av vårdnadshavarna eller annan person: exempelvis släktning, syskon, grannar, tränare och annat.

Andra länder som inte kräver pass

Ta del av hela listan på länder här som inte kräver pass vid inresa.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök