Resa utomlands med a-kassa

info@utrikesgruppen.seLäs fler nyheter

Är du med i en A-kassa är det pengar som du kan få när du är arbetslös. Här finns information om vilka regler och villkor som gäller du reser utomlands med a-kassa.

Om du ska resa utomlands med a-kassa kommer din ersättning att påverkas. Generellt sätt får du inga pengar för dem dagar du är utomlands. För att du ska få pengar från a-kassan krävs det att du är oförhindrad att åta dig ett arbete i Sverige. Vilket innebär att du får din ersättning om du kan ta ett jobb som du blir erbjuden.

Du får åka på semester / du får resa utomlands med a-kassa

Det är skillnad på om du reser utomlands för semester och om du vill resa utomlands inom EU/EES-området och Schweiz för att söka jobb. Ska du söka jobb inom EU/EES-området och Schweiz då ska du ansöka om intyg hos Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen. Detta är mycket viktigt annars kan du bli av med din ersättning.

Du får åka på semester under tiden du är arbetslös, men du får inte betalt för det och kan inte räkna in dagarna till din ersättning. Du måste rapportera tiden du är utomlands. Dagarna du är utomlands rapporteras i din a-kassa som ”kan inte ta arbete”. Och det är också för de dagarna du är på semester som du inte får ersättning för. Kontakta din a-kassa, olika längder på din semester kan påverka din a-kassa.

Ansök inte om ersättning för den tid du är utomlands då kan du bli avstängd omedelbart. 

Viktigt att du kontrollera inresereglerna här

Kontrollera vilka officiella inreseregler som gäller till din destination här.

Du som ska resa till ett annat land och har en svensk resehandling uppmanas att kontrollera vilka inreseregler som gäller för dig. Planera din resa i god tid innan avresan. Tänk på att det är landets som fastställer inresereglerna för turister. När du ska resa in i ett annat land måste du följa landets inreseregler.

A-kassa inom Europa

Inom EU/EES-området och Schweiz finns det lagar för att du inte ska förlora din ersättning och trygghet om du reser inom länderna. Du får ta med dig din a-kassa ersättning om du ska ansöka om ett arbete inom EU/EES-området och Schweiz. Kom ihåg att innan du reser måste du ansöka och få ett intyg hos och av Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

Om du har andra frågor eller funderingar gällande ditt medlemskap eller ersättning ska du alltid kontakta din a-kassa.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök