Resa utomlands med aktivitetsstöd

Information om resor utomlands när en person uppbär ersättning i form av aktivitetsstöd.

Om du deltar i ett program hos Arbets­förmedlingen och är arbetssökande kan du få ersättning från Försäkringskassan under tiden. Ersättning kallas får aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning.

Vad krävs av dig för att du ska få ersättningen? Du måste delta i de aktiviteter Arbetsförmedlingen och du kommer överens om. Det innebär att du ska följa planering som individuellt har satts för dig. Du behöver vara aktiv och söka jobb som ingår i din planering. Du ska också rapportera dina aktiviteter varje månad. Du måste också meddela om du skulle bli sjuk.

Får du resa utomlands om du har aktivitetsstöd? Det beror på. Om du har planerade program med Arbetsförmedlingen så kan du inte resa utomlands då förlorar du din ersättning. Om du behöver vara ledig och resa utomlands behöver du först få det godkänt av Arbetsförmedlingen.

Om du bryter mot villkoren för ersättning riskerar du att få en varning. Du kan också förlora din ersättning under en eller flera dagar. Var därför väldigt noga med att inte resa utomlands utan att du först pratar med din Arbetsförmedling.

Du kan också ha rätt till ledighet med bibehållen ersättning. För att kontrollera om du kan ta ut semester medans du uppbär ersättning i form av aktivitetsstöd ska du kontakta Försäkringskassan.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier