Reseintyg – hälsointyg inför resaLadda ned ett flyghälsointyg här ”Fit to fly certificate” (PDF)

Reseintyg eller hälsointyg inför resa heter på internationellt språk: fit to fly certificate. På svenska kallar vi det flyghälsointyg.

Ett flyghälsointyg är ett intyg som visar ditt medicinska tillstånd innan du ska resa med flyg. Ett sådant intyg kan du behöva visa för ditt flygbolag som vill kontrollera om du är tillräckligt friskt för att flyga.

Reseintyget bevisar att din läkare medger att du utan några hinder klarar av resa med flyg med beaktande av din och andras säkerhet ombord. Du bör alltid kontrollera och rådfråga din läkare om du är tillräckligt frisk för att kunna flyga. Om du mot förmodan inte skulle vara det kan flygbolag neka dig att stiga ombord.

Även om du skulle vara sjuk eller i ett medicinskt tillstånd så betyder det inte per automatik att du kommer hindras från att flyga. Olika flygbolag har olika regler och behöver därför ibland veta om du är sjuk eller har varit det för att kunna säkerställa att flygningen sker utan några problem.

Upplysningsvis bör du vara medveten om att du kan ha en skyldighet att berätta om ditt hälsotillstånd till ditt flygbolag. Om flygbolaget du reser med efterfrågar ett flyghälsointyg (reseintyg, hälsointyg, fit to fly certificate), kan du beställa intyget från Utrikesgruppen via länken här. I flyghälsintyget ska dessa uppgifter rymmas: din reseinformation: datum och ort för avresa samt destination, vilket flygbolag samt flygnummer. Intyget måste skrivas under av din läkare med läkarens utlåtande.

Så kontrollerar du om du behöver ett flyghälsointyg

Kontakta din läkare och rådfråga om denna medger att du kan resa. Om din läkare medger resa kan du be denna att skriva under med ett utlåtande i flyghälsointyget.

Kontakta ditt flygbolag om vad som gäller för just dig och berätta om ditt medicinska tillstånd. Om ditt flygbolag kräver ett utlåtande bör du ha med dig ett flyghälsointyg.

Res säkert

Det är alltid viktigt att du reser säkert och har med dig alla nödvändiga dokument som krävs när du besöker andra länder. För att undvika problem, kontrollera noga om du behöver ett flyghälsointyg.

Om du reser med barn ska du ha med dig ett föräldramedgivande som bevisar att barnet har fått tillåtelse att resa. Detta gäller för resor till de länder som kräver ett föräldramedgivande. Nästan samtliga länder i världen kräver att minderåriga har ett föräldramedgivande när de reser ensamma, med bara en förälder eller med annan person än föräldrarna.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier