Ricin gift – vad är det?

Foto: GETTY images


RESA MED BARN? GLÖM INTE FÖRÄLDRAMEDGIVANDET!

Vad är Ricin och vad är det för slags gift? Ricinus communis och är mycket giftig. Genom att förtära denna växt ger det allvarliga efterföljder. Speciellt fröna innehåller mycket av det giftiga proteinet Ricin.

Om du tuggar sönder ett frö kan det innebära stora risker. Fröna är hårda och oftast i vitt, grått, brunt eller svart och är bönliknande. Se upp för fröna då du med största sannolikhet blir direkt förgiftad om du äter dessa. Om du tuggar sönder fröet kan ett enda frö vara dödligt. Giftet har använts vid försök till mord av flera personer.

Vilka symtom kan du få om du förtär Ricin växten med gift?

Symtom: Allvarliga kräkningar, svåra magsmärtor och diarré som kan hålla i sig och kraftigt leda till vätskeförlust. I väldigt allvarliga fall kan njurar påverkas. Symptomen kan uppkomma efter flera timmar.

Ricin (Ricinus communis)

Denna växt är en art i släkten av riciner och finns i tropiska områden så som i Indien, Asien och Afrika. I Sverige förekommer växten endast som en prydnad. Ricin kan växta och bli upp till två meter hög och odlas uteslutande för bladets skull. Växten kräver mycket sol och bladen blir gulgröna och blanka samt brunröda.

Lite historia om Ricin

Ricin odlades första gången i Egypten redan 4000 f.Kr. I många äldre översättningar av Bibeln står det att Gud har låtit ett ricinträd växa upp till ett beskydd och tröst för Jona. Ricinträd har därför i en del fall avbildats tillsammans med Jona i det konstnärliga. I svenska Bibeln 2000 har ricinträd översatts till kurbusträd.

Förväxla inte växten med Ricinolja. Ricinolja är ofarliga att förtära. Ring 112 om du tror att du har förgiftats.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp
Dela på telegram
Dela på email

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider