Så bjuder du in en vän eller släkting till Sverige

Migrationsverket inbjudan
 
Så här går det till och vad du bör tänka på när du vill bjuda in släkt och vänner för en resa till Sverige. Personer som kommer från ett land utanför EU kan behöva visum för att besöka Sverige.

Ett visum är ett dokument som utfärdas av ett annat land och är ett tillstånd för inresa och vistelse i det landet man ska besöka. Ett visum gäller under en kortare tid.

Om din släkt eller vän behöver visum för att besöka Sverige behöver du som bor i Sverige bjuda in dem och fylla i en inbjudningsblankett som tillhandahålls av Migrationsverket. Inbjudningsblanketten ska du sedan skicka till den som ska besöka dig. Personen som ska besöka dig måste sedan lämna in inbjudningsblanketten tillsammans med sin ansökan om visum till en svensk ambassad eller generalkonsulat.

Du kan beställa förtryckt blankett här
Beställ i god tid

Beställ förtryckt blankett för inbjudan inför ansökan om Schengenvisering.

Inbjudan är ett krav från Migrationsverket

Den personen som du vill bjuda in för ett besök till Sverige ska ha en inbjudan från dig. Du ska fylla i blanketten och sedan skicka den till personen du vill bjuda in. Migrationsverket har två blanketter för detta.

Blanketten ”Inbjudan inför ansökan om Schengenvisering” – ska du fylla i och skicka till den du vill bjuda in om personen ansöker om visum för maximalt 90 dagar.

Beställt förtryckt inbjudan inför ansökan om Schengenvisering, blankett nummer 240011 (på svenska). Öpnnas i ett beställningsformulär.

Order pre-printed invitation letter before application for Schengen visa, form number 241011 (på engelska). Öpnnas i ett beställningsformulär.

Blanketten ”Inbjudan för besök längre än 90 dagar” – ska du fylla i och skicka till den du vill bjuda in om personen ansöker om visum för längre tid än 90 dagar.

Beställ förtryckt inbjudan för besök längre än 90 dagar, nummer 248011 (på svenska). Öpnnas i ett beställningsformulär.

Order pre-printed Invitation letter for visiting longer than 90 days, form numer 249011 (på engelska). Öpnnas i ett beställningsformulär.

Skatteverkets personbevis ”Inbjudan”. Öppnas i nytt fönster.

Oavsett vilken inbjudningsblankett du fyller i måste du bifoga handlingarna enligt nedan tillsammans med inbjudningsblanketten till din släkting eller vän i utlandet. Personen som ska besöka dig måste sedan lämna in inbjudningsblanketten tillsammans med sin ansökan om visum och dina bifogade handlingar till en svensk ambassad eller generalkonsulat.

Handlingarna du måste bifoga med är:

Tillsammans med inbjudningsblanketten måste du bifoga dessa handlingar:

Ett särskilt personbevis som heter, ”Inbjudan”, som du kan beställa direkt från Skatteverket. Personbeviset får inte vara äldre än tre månader. Personbeviset behöver inte ha en underskrift eller stämpel av en myndighet.

Kopia av ditt id-kort, pass eller identitetshandling som visar vem du är.

Om det är du eller någon annan som ska betala för uppehället under besöket i Sverige behöver ni visa uppgifter om inkomst och tillgångar. Handlingarna kan till exempel vara lönebesked eller kontoutdrag från banken. Handlingarna ska visa de senaste tre månaderna.

Ansökan ska inte göras av dig utan görs av personen du bjuder in.

Din släkting eller vän måste personligen lämna in ansökan om visum tillsammans med inbjudningsblanketten, kopia av pass eller id-kort, personbeviset, samt handlingar om inkomst och tillgångar till en svensk ambassad eller generalkonsulat. 

Observera att du inte kan ansöka om visum för någon annan.

Om personen du ska bjuda in innehar ett pass där visum inte krävs för inresa till Sverige så behöver du inte fylla i en inbjudningsblankett. Läs här vilka länder vars medborgare behöver visum för inresa i Sverige.

Invånare i dessa länder behöver visum för att besöka Sverige
Utrikesgruppen hjälper dig med samtliga handlingar

Vi fyller all dokumentation i handlingarna åt dig. Du slipper all krångel. Gå in på sidan för inbjudan när du ska bjuda in en person till Sverige.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Vår webbshop

Besök vår webbshop för att inhandla våra produkter vi har i vårt lager 

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier