Så bjuder du in en vän eller släkting till Sverige

info@utrikesgruppen.se

Så är reglerna för att bjuda in en person till Sverige
Migrationsverket inbjudan. Så här går det till och vad du bör tänka på när du vill bjuda in släkt och vänner för en resa till Sverige. Personer som kommer från ett land utanför EU kan behöva visum för att besöka Sverige. Ett visum är ett dokument som utfärdas av ett annat land och är ett tillstånd för inresa och vistelse i det landet man ska besöka. Ett visum gäller under en kortare tid.

Om din släkt eller vän behöver visum för att besöka Sverige behöver du som bor i Sverige bjuda in dem och fylla i en inbjudningsblankett som tillhandahålls av Migrationsverket. Inbjudningsblanketten ska du sedan skicka till den som ska besöka dig. Personen som ska besöka dig måste sedan lämna in inbjudningsblanketten tillsammans med sin ansökan om visum till en svensk ambassad eller generalkonsulat.

Inbjudan är ett krav från Migrationsverket

Den personen som du vill bjuda in för ett besök till Sverige ska ha en inbjudan från dig. Du ska fylla i blanketten och sedan skicka den till personen du vill bjuda in. Migrationsverket har två blanketter för detta.

Blanketten ”Inbjudan inför ansökan om Schengenvisering” – ska du fylla i och skicka till den du vill bjuda in om personen ansöker om visum för maximalt 90 dagar.

Blanketten ”Inbjudan för besök längre än 90 dagar” – ska du fylla i och skicka till den du vill bjuda in om personen ansöker om visum för längre tid än 90 dagar.

PÅBÖRJA INBJUDAN HÄR. (Öppnas i ett beställningsformulär)

Oavsett om du ska bjuda in en person längre eller kortare än 90 dagar måste du bifoga handlingarna enligt nedan tillsammans med inbjudningsblanketten till din släkting eller vän i utlandet. Personen som ska besöka dig måste sedan lämna in inbjudningsblanketten tillsammans med sin ansökan om visum och dina bifogade handlingar till en svensk ambassad eller generalkonsulat.

Handlingarna du måste bifoga med är:

Tillsammans med inbjudningsblanketten måste du bifoga dessa handlingar:

Ett särskilt personbevis som heter, ”Inbjudan”, som du kan beställa direkt från Skatteverket. Personbeviset får inte vara äldre än tre månader. Personbeviset behöver inte ha en underskrift eller stämpel av en myndighet. Skatteverkets personbevis ”Inbjudan”. Öppnas i nytt fönster.

Kopia av ditt id-kort, pass eller identitetshandling som visar vem du är.

Om det är du eller någon annan som ska betala för uppehället under besöket i Sverige behöver ni visa uppgifter om inkomst och tillgångar. Handlingarna kan till exempel vara lönebesked eller kontoutdrag från banken. Handlingarna ska visa de senaste tre månaderna.

Ansökan ska inte göras av dig utan görs av personen du bjuder in.

Din släkting eller vän måste personligen lämna in ansökan om visum tillsammans med inbjudningsblanketten, kopia av pass eller id-kort, personbeviset, samt handlingar om inkomst och tillgångar till en svensk ambassad eller generalkonsulat.

Observera att du inte kan ansöka om visum för någon annan.

Om personen du ska bjuda in innehar ett pass där visum inte krävs för inresa till Sverige så behöver du inte fylla i en inbjudningsblankett. Läs här vilka länder vars medborgare behöver visum för inresa i Sverige.

Invånare i dessa länder behöver visum för att besöka Sverige
Afghanistan
Albanien ****)
Algeriet
Angola
Armenien ***)
Azerbajdzjan ***)
Bahrain
Bangladesh
Belarus
Belize
Benin
Bhutan
Bolivia *)
Bosnien-Hercegovina ****)
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Centralafrikanska Republiken
Djibouti
Dominikanska Republiken
Ecuador
Egypten
Ekvatorialguinea
Elfenbenskusten
Eritrea
Etiopien
Fiji
Filippinerna *)
Gabon
Gambia
Georgien ****)
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Guyana
Haiti
Indien **)
Indonesien
Irak
Iran
Jamaica
Jemen
Jordanien
Kambodja
Kamerun
Kap Verde ***)
Kazakstan
Kenya
Kina, exklusive Hongkong och Macao **)
Kirgizistan
Komorerna
Kongo, Demokratiska Republiken
Kongo, Republiken
Korea, Demokratiska Folkrepubliken
Kosovo
Kuba
Kuwait
Laos
Lesotho
Libanon
Liberia
Libyen
Madagaskar
Malawi
Maldiverna
Mali
Marocko **)
Mauretanien
Moçambique
Moldavien ****)
Mongoliet
Montenegro ****)
Myanmar (Burma)
Namibia
Nauru
Nepal
Niger
Nigeria
Nordmakedonien ****)
Norra Marianeröarna
Oman
Pakistan
Papua Nya Guinea
Qatar
Rwanda
Ryssland ***)
São Tomé & Principe
Saudiarabien
Senegal
Serbien ****)
Sierra Leone
Somalia
Sri Lanka
Sudan
Surinam
Swaziland
Sydafrika
Sydsudan
Syrien
Tadzjikistan
Taiwan *****)
Tanzania
Tchad
Thailand *)
Togo
Tunisien **)
Turkiet *)
Turkmenistan
Uganda
Ukraina ****)
Uzbekistan
Vietnam
Zambia
Zimbabwe

*) = innehavare av diplomat- och tjänstepass är viseringsfria. För turkiska medborgare gäller viseringsfriheten även så kallade specialpass.

**) = innehavare av diplomatpass är viseringsfria

***) = innehavare av diplomatpass är viseringsfria för kortare tids vistelse enligt viseringsförenklingsavtal mellan EU och respektive stat

****) = innehavare av biometriska pass är viseringsfria

*****) = innehavare av pass med id-kortsnummer är viseringsfria

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök