Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

← Tjänster

Utrikesgruppen

Skillnad mellan PCR och Antigen

Vad är skillnaden mellan PCR och Antigen?

Information om PCR och Antigen. Båda testen visar om man har covid-19 symptom. Här går vi igenom vad PCR och Antigen är samt dess skillnader. Kom ihåg att när barn reser utomlands finns krav på föräldramedgivande. Det är alltid resenärens ansvar att kontrollera aktuella inreseregler till länder.

Antigen

Antigentestet kallas även för snabbtest och visar om du har en pågående covid-19-infektion. Vid ett test med Antigen kontrolleras proteiner som finns på virusets yta och ett sådant test ger ofta svar inom 10-30 minuter. Antigen var först ämnat att minska smittspridningen i samhället och enbart tillgänglig inom vården. Men nu är det fritt tillgängligt.

Ett antigentest kan inte påvisa en tidigare genomgången infektion utan endast pågående infektion. Ett antigentest är ett covid-test där patienten får en tops i näsan. Testet är icke laboratoriskt.

PCR

Förkortningen PCR står för Polymerase Chain Reaction, på svenska: Polymeraskedjereaktion. Detta är ett laboratoriskt test. Analyseringen sker efter att man spårar ett smittämnes arvsmassa, DNA/RNA. Detta sker genom att man blandar små delar av specialdesignat DNA. Tillsammans med provet, olika delar av kemikalier, nukleotider och DNA-byggstenar får man fram ett resultat om en person bär på smittan.

Likt antigentestet får patienten en tops i näsan men tar längre tid att analysera.

Skillnaderna

Antigen är icke laboratoriskt.
PCR är laboratoriskt.

Antigentest ger ett efter 10-30 minuter.
PCR ger ett svar efter några timmar.

Inreseregler

När barn ska resa finns det inreseregler. Länder har krav på att föräldrar ger sitt tillstånd till att barn får resa utomlands. Kontrollera aktuella krav och rekommendationer som länder har här.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp
Dela på telegram
Dela på email

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Vår välgörenhet

Senaste nyheter

Senaste reseguider