Skriftlig inbjudan inför viseringsfria besök till Sverige och Schengen

Skaffa en skriftlig inbjudan om den som ska besöka dig inte behöver visum för att resa till Sverige/Schengen

Här kan du fylla i en skriftlig inbjudan som du ska skicka till den person som ska besöka dig i Sverige. Observera att denna inbjudan endast gäller för medborgare som är viseringsfria till Sverige/Schengen. Ska du bjuda in en person som behöver visum till Sverige ska du istället fylla i en annan inbjudan.

Vilka regler gäller

Om den som ska besöka dig kommer från ett land vars medborgare inte behöver visum för inresa i Sverige eller i ett annat Schengenland måste personen uppfylla vissa krav.

Gränskontrollen i Schengen ser till att kontrollera så att viseringsfria personer uppfyller kraven som anges på denna sida innan inresa i Sverige sker.

Vilka krav gäller för att resa in i Sverige utan visum?

Den person som ska resa till Sverige har vissa krav på sig som ska uppfyllas vilka nedan följer:

  • du ska tillhandahålla en skriftlig inbjudan till besökaren om personen ska bo hos dig annars ska bokningsbekräftelse från hotell tas med
  • besökaren måste ha ett pass som är giltigt minst tre månader efter utresa från Schengenområdet
  • besökaren måste ha en tur- och returbiljett som ska vara giltig inom 90 dagar
  • besökaren måste ha pengar för uppehälle och hemresa eller en skriftlig inbjudan där det framgår vem som står för vistelsens kostnader

 

Sverige kräver att alla medborgare som är viseringsfria för besök i Sverige har 450 kronor för varje dag under hela vistelsen. För barn kan beloppet vara lägre om någon i Sverige står för kostnaderna för mat och boende. Besökaren ska kunna visa att denne har tillräckligt med pengar för besöket i Sverige eller uppvisa en skriftlig inbjudan som visar at du garanterar och lovar hjälp med uppehället under tiden för besöket i Sverige.

Försäkring

Tänk på att du som bor i Sverige och ska få besök från en person som är viseringsfri behöver teckna en individuell medicinsk reseförsäkring åt besökaren. Försäkringen ska täcka kostnader som kan ske i samband med läkarhjälp som är akut eller transport till hemlandet av medicinska skäl. Försäkringen ska täcka kostnader på minst 30 000 euro och gälla i alla Schengenländer.

Beställ skriftlig inbjudan för viseringsfria besök till Sverige och Schengen i god tid före avresan.

Du kan läsa kravet som finns på Migrationsverkets webbplats här.

Officiella Utrikesgruppen utfärdar en skriftlig inbjudan i det engelska språket så att det ska vara läsbart i alla Schengenländer.

För att erhålla en skriftlig inbjudan måste du betala en avgift som framgår i beställningen. Du måste själv bekosta avgiften. Staten finansierar inte skriftliga inbjudningar och det finns inga skattemedel avsatta för dessa handlingar.

Leverans av skriftlig inbjudan sker till beställarens e-postadress. Till samma e-postadress får beställaren betalningsunderlaget samt kvittens.

Efter betalningen levereras skriftlig inbjudan till den e-postadress du anger i din beställning.

Enligt svensk lag gäller ångerrätten i 14 dagar. Om du vill nyttja din ångerrätt ska du skriva det till info@utrikesgruppen.se. Om du redan har fått en skriftlig inbjudan gäller inte ångerrätten.

Svenska Utrikesgruppen AB

Så beställer du en skriftlig inbjudan
  1. Beställ online
  2. Fyll i samtliga uppgifter
  3. Betala
  4. Skriftlig inbjudan skickas till din e-postadress

 

Skriv under den skriftliga inbjudan, skanna och skicka sedan till den som ska besöka dig.

Eller sök i specifika huvudkategorier