Söka visum från Sverige till andra länder – så gör du

Så ansöker du om visum till länder som kräver det
Information till du som ska ansöka om visum för att besöka andra länder. Ett visum är ett tillstånd, oftast ett dokument som ger dig tillåtelse att resa in till ett annat land. Det är alltid du själv som måste kontrollera om visum är ett krav till ett annat land. Här går vi igenom hur du ansöker om visum.

Du kan kontrollera om visum krävs genom att besöka visumkrav för svenska medborgare här. Observera att krav på visum kan ändras. För att få uppdaterad information är det alltid nödvändigt att du kontrollerar visumkravet med landets ambassad.

När du ska ansöka om visum kan du göra det till landets ambassad men för att förenkla processen kan du använda dig av ett ombud som hjälper dig. Det krävs oftast att du skickar in ett nytt fotografi på dig och att du fyller i ett ansökningsformulär. Du behöver också skicka in ditt pass. När visumet utfärdas till dig ska det fästas i ditt pass.

Ytterligare uppgifter som kan komma att krävas av dig är att du berättar om din resplan och ditt hälsotillstånd. Vissa länder kräver också att du har fått en inbjudan till landet du ska besöka. Sammantaget måste du följa landet krav och regler på att få det visum du behöver, exempelvis turistvisum eller arbetsvisum.

Handläggningstider visum till andra länder

Olika länder har olika handläggningstider beroende på vilket visum du ansöker om. Det är därför bra att vara ute i god tid före avresan.

Om du använder ett ombud som har förtur till handläggningsprocesserna går det snabbare att få visum. Kontrollera därför om du ska använda dig av ett ombud eller sköta viseringsprocessen själv. Många föredrar att använda sig av ett ombud som förenklar och påskyndar processen. Då slipper också all pappershantering som kan vara krångligt.

Kostnader

När du ansöker om visum till andra länder är det alltid förenligt med kostnader för att hantera processen. Avgifterna omfattar olika konsulära avgifter och visumservice-avgifter. Den konsulära avgiften är en avgift som landet debiterar dig för att kunna utfärda ett visum. Dessa kostnader ska oftast betalas till landet ambassad eller konsulat. Men ditt ombud kan oftast betala detta åt dig.

Visumservice-avgifter debiteras av ditt ombud som hjälper dig att få det visum du behöver.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp
Dela på telegram
Dela på email

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider