Söka visum till Sverige från Irak

Information om visum till Sverige för irakiska medborgare
Medborgare från Irak som ska besöka Sverige behöver skaffa ett visum innan inresa i landet. För att kunna skaffa ett visum måste den irakiske medborgaren få en inbjudan från en person som bor i Sverige. En inbjudan innehåller krav på olika uppgifter och går att beställa online.

En medborgare från Irak som ansöker om Schengenvisum för att besöka Sverige måste ha en medicinsk försäkring som täcker akut läkarvård och uppkomna kostnader. Försäkringen täcker också transport till hemlandet vid dödsfall eller medicinska skäl.

Den som bor i Sverige och ska ta emot en besökare från Irak kan skaffa en besöksförsäkring som är giltig för inresa i Sverige. En besöksförsäkring täcker kostnader upp till 30 000 euro vilket är kravet vid ansökan om resa till Sverige och Schengenvisum.

Personen som ansöker om visum måste kunna styrka att en försäkring finns. Därför är det viktigt att besöksförsäkring köps innan ansökningstillfället för visum görs. Du bör även ta med dig försäkringsbeviset vid ansökningstillfället och vid resan till Sverige. Vid inresekontrollen kan medborgare från Irak avkrävas försäkringsintyget. Försäkringsintyget skickas automatiskt efter köp av besöksförsäkringen.

Viktiga länkar

Här kan du som bor i Sverige fylla i en inbjudningsblankett. Efter att du har fyllt i inbjudan skickas den till din e-postadress. Skicka den vidare till medborgaren i Irak.

Innan visumansökan kan du beställa besöksförsäkring online här. Välj besöksförsäkring, ange datum för vistelsen i Sverige samt ålder och fullständigt namn till den person som ska besöka dig.

Invänta besökaren

När du och besökaren har tillhandahållit samtliga nödvändiga dokument kommer visumansökan att handläggas. När visumansökan är godkänd kan medborgaren från Irak resa in i Sverige och vistas här.

Ytterligare information om Schengenvisum kan du läsa här. Kom ihåg att irakiska medborgare inte kan ansöka om visum vid den svenska ambassaden i Bagdad. Hänvisning finns istället till Sveriges ambassad i Istanbul, Amman, eller Teheran.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier