De små spanska enklaverna Ceuta och Melilla ligger i norra delarna av Marockos medelhavskust. Tillsammans bildar de EU:s enda landgränser med Afrika. På grund av höga siffror av illegal invandring och smuggling till Europa via Ceuta och Melilla kommer Spanien att investera 18 miljoner euro i moderniseringen av staketen runt Ceuta och Melilla.
Ceuta har cirka 78 000 invånare och en yta på 19,5 km², och dess större systerstad Melilla har cirka 72 000 invånare och en yta på 20 km². Melilla ligger ungefär 250 mil längre söderut längs den kusten. Staden visar många avtryck från sitt spanska förflutna till 1400-talet.
Gränsen mellan Ceuta och Marocko bevakas och skyddas, precis som Melillas gräns mot Marocko, av ett staket. Staketet har Spanien låtit bygga för att stoppa den illegala invandringen samt smuggling.
Tidigare kostnader för att bygga staketet var 30 miljoner euro och det finansierades då delvis av den Europeiska unionen. Staketet består av två parallella staket, var och en är tre meter högt och har taggtråd längst upp. Staketet är även utrustat med strålkastare, videokameror och rörelsesensorer.
Det spanska inrikesministeriet meddelar att arbetet med moderniseringen och förstärkningen av säkerheten i staketen runt Ceuta och Melilla påbörjades i slutet av november 2019. Arbetet kommer att pågå i tio månader och har en budget på nästan 18 miljoner euro, mer punktligt 17 899 886,69 euro, varav 8 366 337,42 euro motsvarar kostnaderna för Ceuta-staketet och 9 533,549, 27 euro investeras i staketet i Melilla.
När arbetet är färdigt kommer projektet att möjliggöra för säkrare och mindre skadliga element och infattar planen för förstärkningen och moderniseringen av det territoriella gränsskyddssystemet i Ceuta och Melilla som godkändes av det spanska ministerrådet i januari i år. Bland annat har gränsskyddssystemet skadats upprepande gånger sedan 2006 och inga tidigare reformer har gjorts för att reparera skadorna.
Spanien – det främsta målet för afrikanska migranter
Marocko och Spanien har återupptagit tidigare bilaterala säkerhetsavtal, vilket möjliggör för Spanien att snabbt deportera migranter som olagligt tar sig in i Ceuta och Melilla tillbaka till Marocko. Spanien har nu blivit det främsta målet för afrikanska migranter efter att Italien stängt sina gränser. Italiens hantering har fått Madrid att ytterligare utöka den ekonomiska budgeten till Marocko som får hantera olaglig invandring.
Den spanska regeringen godkände ett ekonomiskt stöd på 32 miljoner euro till Marocko utöver 26 miljoner euro som tidigare har beviljats till Marocko som en del av samarbetet mellan de två länderna för att stoppa olagliga migranter. Medlen som har tilldelats Marocko är en del av ett paket på 138 miljoner euro som godkändes av Europeiska unionen förra året för Marockos ansträngningar att bekämpa illegal invandring.
Marocko är en nyckelaktör
Varje år försöker tusentals afrikanska migranter, inklusive marockaner, olagligt ta sig in i Europa via spanska enklaverna Ceuta och Melilla. Några av dem klättrar över det 6 meter höga staketet som finns i båda enklaverna. Andra väljer en mer farlig resa till havs. Totalt omkom 859 migranter i Medelhavet mellan januari till augusti år 2019, enligt uppgifter från ”the International Organisation for Immigration” (IOM).
År 2018 korsade ungefär 7000 illegala migranter gränsen från Marocko till de två spanska enklaverna, enligt uppgift från IOM. Antalet olagliga migranter till Spanien fördubblades förra året med 65 000 personer jämfört med 2017. Det stora antalet olagliga migranter har gett Spanien en del svårigheter och ansträngningar för att kunna motverka olagliga migrationsströmmar.
Marocko har blivit en nyckelaktör för att begränsa den illegala invandringen till Europa, med gränsförstärkningar som ska göra det praktiskt taget omöjligt att nå Spanien olagligt. ”Marocko hjälper oss,” sa den spanska utrikesministern Josep Borrell på en nyhetskonferens i Rabat.