Spansktalande länder – hela listan

info@utrikesgruppen.se

Denna sida innehåller annonslänkar

Vilka länder talar spanska?
Här är en sammanställd lista över länder där spanska är ett officiellt språk, plus ett antal länder där spanskan är ett viktigt eller betydande språk. Spanska är det officiella språket (antingen genom lag eller de facto) i 20 suveräna stater och ett territorium. Spanska är världens fjärde mest talade språk, med över 570 miljoner talare, och det näst mest talade moderspråket.

Om du gillar det spanska språket – kommer du defintivt att gilla vad landet Spanien har att erbjuda. Hitta bästa erbjudanden till Spanien här. Njut av god mat, fina stränder och härligt väder.

Spanska är ett ibero-romanskt språk, som utvecklats från flera dialekter av vulgärlatin i Iberia efter det västra romerska imperiets kollaps på 500-talet. Själva ordet vulgär ska inte förväxlas att det gamla latinska språket var vad som nu anses vulgärt, det vill säga att språket skulle ha innehållit sådana ord som idag anses vara ”stötande”, ”motbjudande” eller ”förbjudna”. Vulgärlatin har inom studiet av latin flera olika meningar.

De äldsta latinska texterna med spår av spanska kommer från mitten av norra Iberia under 900-talet, och den första systematiska skriftliga användningen av språket skedde i Toledo, en framstående stad i kungariket Kastilien under 1200-talet. Från och med 1492 fördes det spanska språket till flera platser i världen under det spanska imperiet, särskilt till Amerika, liksom till territorier i Afrika, Oceanien och Filippinerna.

Spanska språkets struktur

Spanskan talas med två genus, maskulinum och femininum, språket har cirka 50 böjningar per verb och är tämligen ett formrikt språk. Det spanska språkets ordförråd är till 89 % identiskt med portugisiskans, till 85 % med katalanskans, 82 % med italienskans, 76 % med sardiskans, 75 % med franskans, 74 % med rätoromanskans, 71 % med rumänskans.

I dessa länder och territorier är spanska det viktigaste eller mest använda kommunikationsspråket för den stora majoriteten av befolkningen; officiella handlingar skrivs huvudsakligen eller enbart i det språket; och den undervisas i skolor och används som det primära undervisningsspråket som en del av den officiella läroplanen.

De facto eller De jure

”De facto” betyder ”faktiskt” och är ett begrepp som syftar på de faktiska omständigheterna, hur det i själva verket föreligger.

”De jure” betyder ”av rätt” och är ett begrepp som syftar på vad lagen säger.

Spanska är officiellt språk i Argentina, Bolivia, Chile, Colombia, Costa Rica, Kuba, Dominikanska republiken, Ecuador, Ekvatorialguinea, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexiko,  Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Puerto Rico, Spanien, Uruguay och Venezuela, antingen genom lag eller de facto.

Lista på spansktalande länder

Spansktalande länder i Sydamerika

1. Argentina –  Officiellt de facto.

2. Bolivia – Officiellt de jure.

3. Chile – Officiellt de facto.

4. Colombia – Officiellt de jure.

5. Ecuador – Officiellt de jure.

6. Paraguay – Officiellt de jure.

7. Peru – Officiellt de jure.

8. Uruguay – Officiellt de facto.

9. Venezuela – Officiellt de jure.

Spansktalande länder i Afrika

10. Ekvatorialguinea – Officiellt de jure.

Spansktalande länder i Europa

11. Spanien – Officiellt de jure.

Spansktalande länder i Centralamerika

12. Costa Rica – Officiellt de jure.

13. El Salvador – Officiellt de facto.

14. Guatemala – Officiellt de jure.

15. Honduras – Officiellt de jure.

16. Nicaragua – Officiellt de facto.

17. Panama – Officiellt de jure.

Spansktalande länder i Nordamerika

18. Mexiko – Officiellt de facto.

Spansktalande länder i Karibien

19. Dominikanska republiken – Officiellt de jure.

20. Kuba – Officiellt de jure.

21. Puerto Rico (territorium tillhörande USA) – Officiellt de jure.

Spansktalande länder med betydande antal talare eller speciell status

Andorra (Europa) – 65% eller 59 909 människor av befolkningen talar spanska. Det spanska språket är inte officiellt men har en speciell status i utbildningssystemet, media och vissa officiella dokument i Furstendömet Andorra som delar landgränser med Spanien.

Aruba (Karibien) – 74,3% eller 75 402 människor av befolkningen talar spanska i olika nivåer. Cirka 7% har spanska som modersmål. De officiella språken är papiamento och nederländska, men de flesta arubier talar minst fyra språk, inklusive engelska och spanska. Skolorna kräver att eleverna ska lära sig engelska, spanska och i mindre grad franska. Arubas läge utanför Sydamerikas kust har också gjort spanskan extremt viktig. Eleverna börjar lära sig spanska redan i femte klass. Spanska blev ett viktigt språk på 1700-talet på grund av de nära ekonomiska banden med spanska kolonier i det som nu är Venezuela och Colombia. Aruba har betydande antal venezuelanska och colombianska invånare.

Belize (Centralamerika) – 52% eller 173 597 människor av befolkningen talar spanska. Spanska har inget officiellt erkännande i den centralamerikanska nationen Belize. Landet är ett samväldsområde där engelska är det officiella nationella språket. Landet delar dock landgränser med spansktalande Mexiko och Guatemala och per den beliziska folkräkningen 2010 talas spanska av en stor del av befolkningen; 30% hävdar spanska som modersmål och cirka 52% av befolkningen har kunskap om språket.

Curacao – (Karibien) – 56,3% eller 10 699 människor av befolkningen talar spanska i olika nivåer. Cirka 5% har spanska som modersmål. Spanska undervisas i skolorna och språket infördes likt Aruba redan på 1700-talet på grund av nära ekonomiska relationer med de tidigare spanska kolonierna som idag är Colombia och Venezuela. Spanska var det språk som användes för undervisning i skolor under 1800-talet. Detta beror på att spanska föredrogs av de religiöst baserade institutionerna jämfört med andra språk som holländska. Anledningen till den ökande debatten mellan användningen av spanska eller nederländska på Curacao var baserad på argumentet att spanska användes allmänt i de angränsande kolonierna och därmed mer användbart än holländska.

Gibraltar (Europa) – 82% eller 23 857 människor av befolkningen talar spanska. Det spanska språket är inte officiellt men har en speciell status i utbildningssystemet, media och vissa officiella dokument i det brittiska utomeuropeiska territoriet i Gibraltar, som delar landgränser med Spanien.

USA (Nordamerika) – 16% eller 52 miljoner människor av befolkningen talar spanska. Spanska har talats i USA i flera århundraden i sydväst och Florida, som alla en gång var en del av Nya Spanien. Den överväldigande majoriteten av spansktalande kommer från ny invandring. Endast i norra New Mexico och södra Colorado har spanskan upprätthållits oavbrutet sedan den spanska kolonitiden. Spanska är det mest studerade främmande språket i USA: s skolor och talas som modersmål av 41 miljoner människor, plus ytterligare 11 miljoner som flytande andraspråk. Även om spanskan inte är officiellt, har spanskan en särskild status i utbildningssystemet i den amerikanska delstaten New Mexico. Med över 50 miljoner spansktalande människor har USA nu den näst största spansktalande befolkningen i världen efter Mexiko. Spanska används alltmer tillsammans med engelska i hela landet inom näringsliv och politik.

Västsahara (Afrika) – 4,29% eller 22 000 av 513 000 människor av befolkningen talar spanska. Spanska är ett sekundärt officiellt språk, tillsammans med arabiska i den tidigare spanska kolonin som nu delvis är en erkänd stat, vars största del av landet är ockuperat av Marocko. Spanska är inte ett modersmål i det landet.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök