Swedbank svartlistar hälften av världen – smidigast att byta bank

Nu spärrar Swedbank utlandstransaktioner till hälften av världens länder
Swedbank fortsätter begränsa möjligheten till utlandstransaktioner. Den senaste åtgärden innebär att banken svartlistar hela 103 länder för sina privatkunder. Beslutet ska enligt Swedbank ha fattats under november men vilka länder det rör sig om vill Swedbank inte uppge. Företag förbjuds att direkt genomföra internetbetalningar till 30 länder.

103 länder är cirka hälften av världens länder. Beslutet att inte längre erbjuda betalningsmöjligheter till 103 länder är vad som Swedbank uppger: Uppdaterad policy kring penningtvätt, terrorfinansiering och finansiella sanktioner som uppdaterades i juli i år. Det uppger en rådgivare på Swedbank, för Dagens Industri.

Genom att vara kund hos Swedbank innebär det direkta problem för svenskar som gör affärer med utlandet. Dagliga affärer innebär nu för många restriktioner. Hälsosamma affärer behöver mindre restriktioner för att skapa sig en tillväxt. Detta gäller även den privata ekonomin människor har.

Beslutet ska ha fattats under november men vilka länder det rör sig om vill Swedbank inte uppge, men enligt banken kan kunderna hitta information om vilka länder som är öppna för betalningar i internetbanken. För företagskunder handlar det om 30 länder där man inte kan genomföra internetbetalning utan behöver göra en fördjupad kontroll på kontor eller i kundcenter.

För utlandssvenskar som fortfarande är kunder hos Swedbank innebär små vanliga överföringar stora problem. Enligt kartläggningen 2015 bor cirka 660 000 svenskar utomlands.

Nordea är smidigast

Swedbank är inte den enda banken som begränsar penningöverföringar men banken toppar listan överlägset över antalet länder det inte går att skicka pengar till eller ta emot pengar från.

På SEB:s svarta lista finns åtta länder. På Nordea finns ingen lista alls.

Turkiets diplomatiska reaktioner

Turkiet var med på svarta listan hos Handelsbanken. Landets ambassad kontaktade både Finansinspektionen, FI, och utrikesdepartementet för att uttrycka missnöje över den svenska bankens agerande.

Swedbanks svartlistning av halva världen kommer förmodligen inte leda till några häftiga diplomatiska reaktioner då många kunder redan väljer bort banken till förmån för andra bättre banker. Swedbank vill inte vara öppen för världen och det har många kunder redan insett sedan länge.

Lojaliteten hos Swedbank verkar inte längre vara till deras egna kunder därför är det smidigast att nya och gamla kunder byter bank.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp
Dela på telegram
Dela på email

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier