TBE-vaccin i Stockholm och i andra städer

TBE – fästingburen hjärninflammation
TBE är ett virus som sprids av fästingar. Många som smittas får mindre besvär och kan bli friska redan efter några dagar. Men cirka 30% brukar få en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Idag finns det ett vaccin mot TBE.

HÄR BOKAR DU TID FÖR VACCINERING.

Från att du blir smittad tar det cirka fyra till tio dagar till att du blir sjuk och upptäcker symtom. I vissa fall kan ta gå en månad innan du blir sjuk. Det är mycket vanligt att uppleva något av nedan symtom:

 • huvudvärk
 • muskelvärk
 • trötthet
 • feber
Du kan bli allvarligt sjuk

Hos cirka 30% av infekterade kommer viruset att utveckla en inflammation och spridas till hjärnan eller hjärnhinnorna. Symtom som upplevs vid allvarlig sjukdom är: hög feber, svår huvudvärk, kräkningar, ljus- och ljudkänslighet, förvirring, koncentrationssvårigheter.

Symtom på förlamning

Cirka 10% av smittade personer känner olika symtom på förlamning. Detta kan upplevas vara oerhört besvärande och chockerande.

Så skyddar du dig mot TBE

TBE-vaccin biverkningar

Det finns biverkningar som sällan har rapporterats men statistik förs och nedan kan du se några av biverkningar efter att människor har intagit TBE-vaccin:

Efter din vaccinering kan personer ömma, svullna eller röda på området för injektion. Andra personer kan uppleva illamående och ont i huvudet. Det är ovanligt att man kräks men det kan hända. En del människor kan uppleva vanlig känsla för sjukdom, exempelvis: trötthet, muskel- eller ledvärk. Feber upplevs som vanligt framför allt hos små barn, detta specifikt efter för dosen av vaccin.

TBE-vaccin biverkningar som är allvarliga är mycket ovanliga.

Har du läsa vanliga frågor om TBE (Tick Borne Encephalitis)

TBE-vaccin pris

Pris för TBE-vaccin är från 350 kr och varierar beroende på om det är barn eller vuxen som ska vaccineras. Olika priser förekommer efter val av vaccinationsmottagning. Det innebär att priser för TBE-vaccin kan skilja sig om du vaccinerar dig i Stockholm, Malmö eller Göteborg samt andra städer i Sverige.

TBE-vaccin intervall

Vaccinationsschemat för barn under 15 år är:

 • Dos 1
 • Dos 2, ges 1 månad efter dos 1
 • Dos 3, ges 5-12 månader efter dos 2
 • Dos 4, ges 3 år efter dos 3

Vaccinationsschema för vuxna är:

 • Grundvaccination enligt ovan
 • Boosterdoser ges vart femte år oavsett ålder
 • Påfyllnadsdoser ska ges i god tid innan fästingsäsongen startar för ett starkare skydd

Grundvaccinationen består av tre doser där dos två ges 1-3 månader efter dos ett, dos tre ges 5-12 månader efter dos två i god tid före fästingsäsongen.

Boka TBE-vaccin

När det är dags för vaccination mot TBE kan du enkelt boka tid hos valfria vaccinationsmottagning genom bokningssystemet.

HÄR BOKAR DU TID FÖR VACCINERING.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier