Tillfälligt arbete utomlands för kortare tid än 6 månader

info@utrikesgruppen.se

Här kan du ta del av vilka regler och lagar som gäller för dig som tillfälligt ska arbeta utomlands under kortare tid än 6 månader. Om du är bosatt i Sverige och har fått ett arbete där du tillfälligt ska jobba utomlands omfattas du av vissa skatteregler. Din inkomst ska skattas i Sverige om du arbetar för en svensk arbetsgivare. Du kan även behöva skatta i landet du arbetar i om din arbetsgivare är registrerad i arbetslandet. Observera att dessa regler gäller för dig som ska arbeta under kortare tid än 6 månader (183 dagar).

Skaffa ett anställningskontrakt för utlandsarbete hos officiella Utrikesgruppen här.

Om du arbetar för en arbetsgivare som är registrerad i Sverige ska din arbetsinkomst inte skattas i arbetslandet, detta när du ska vara i landet i mindre än sex månader. Tänk på att det är viktigt att du kontaktar skattemyndigheten i landet du tillfälligt ska vistas i för att kontrollera hur din skattskyldighet ser ut för din arbetsinkomst. Det kan skilja sig från land till land.

Ett tillfälligt arbete utomlands har flera fördelar, vilket oftast innebär att du under kortare tid än 6 månader kan leva och bo i ett annat land men fortfarande verka under svenska skatteregler. Det betyder även att du oftast inte behöver registrera dig i arbetslandet som anställd.

Vanligt med tillfälligt arbete utomlands

Många arbetsgivare i Sverige sänder ofta ut sin personal till andra länder för arbete under kortare tid än 6 månader. Det finns inga krav på att den anställde eller det svenska företaget ska ha ett engagemang i landet. Det går bra att sända ut personal och låta dem arbeta på distans utomlands, exempelvis på ett kontor eller i ett tillfälligt boende där den anställde ska bo under tiden utomlands.

Tänk på att anställningskontrakt för utlandsarbete är viktigt

När du arbetar utomlands för en svensk eller utländsk arbetsgivare i landet kommer du ofta behöva visa upp ett avtal som styrker den tillfälliga anställningen. Du kan komma att behöva visa upp kontraktet till myndigheter och företaget du vistas i, bland annat för att:

 • öppna bankkonto
 • hyra lägenhet/hus/annan bostad
 • ta banklån
 • teckna inkomstförsäkring
 • teckna reseförsäkring
 • teckna andra försäkringar
 • skicka avtalet till myndigheter
 • handla produkter och tjänster på avbetalning
 • registrera mobilabonnemang
 • söka nytt jobb
 • använda som referens

Skaffa ett anställningskontrakt för utlandsarbete hos officiella Utrikesgruppen här.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök