Tips på bästa stormköken

info@utrikesgruppen.se

Stormkök är små utomhuskök, drivna av gas, annan bränsle eller sprit och älskas av människor runt om i världen som vill laga mat utomhus.

Det bästa valet av stormkök är de som drivs på gas eftersom dessa har flera fördelar. De absolut populäraste märkena är Primus, Jetboil, Optimus och Trangia. Stormkök finns i flera olika storlekar och stilar, men de flesta är väl kompakta och lätta att transportera. De ger möjlighet att laga mat och koka vatten på platser där traditionella kök inte finns så långt ögat kan nå.

Här ger vi tips på några av de bästa stormköken med tillhörande kit som finns på marknaden. Vi har valt att ta med de som går på gas då fördelar med dessa är att man kan laga mat snabbare och att det inte sotar ner. Dessutom är det mer kompakt med gaskök.

Tänk på detta när du köper ett stormkök

När du lagar mat utomhus är det viktigt att tänka på vikten av utrustningen i förhållande till antalet personer som ska äta. För en grupp på 1-2 personer är ett mindre stormkök att föredra, medan 3-4 personer kan dra nytta av ett större. De flesta märkena har två storlekar. Det går att koka vatten i stekpannan, vilket gör att man inte alltid behöver ha med sig kastrullen! All övervikt kan bli jobbigt om man vandrar länge.

En annan viktig sak att tänka på är vilken sorts mat du vill laga? Ska du endast laga frystorkad friluftsmat så krävs inte den största kiten. Då kan du exempelvis köpa Jetboils och Optimus stormkök som är riktigt grymma. Vill du laga lite mer riktig mat kan Primus olika kit vara att föredra.

Kom ihåg att du måste köpa gastuber separat.

PRIMUS – ESSENTIAL STOVE SET 1,3 och 2,3 L

Ett mycket bra stormkök som är framtaget i Sverige där ett vindskydd medföljer. Kommer i två olika storlekar: 1,3 som passar 1-3 personer och 2,3 liter som passar 3-4 personer. Väldigt populärt kit som innehåller två kastruller, en stekpanna, en griptång och en förvaringspåse. Används av professionella friluftsmänniskor och nybörjare.

PRIMUS – ESSENTIAL TRAIL KIT

Ytterligare en Primus på listan och deras Essential Trail Kit som är ett mindre kök. Väger endast 384 gram! Stormköket kommer i ett perfekt format för 1-2 personer för den som föredrar att packa väldigt lätt. Detta stormkök kokar en liter vatten på tre och en halv minut och levererar 2500W.

OPTIMUS – ELEKTRA BLACK EDITION

Ett populärt stormkök för den som föredrar att laga frystorkad friluftsmat. Den är komplett och kraftig med 3000W. Du kan packa ihop: gaspatronen, vindskyddet och stödfoten så att allt rymmer i kastrullen. Ett riktigt fint kök för den som prioriterar snabb mat och flexibel rörelse i naturen.

JETBOIL – MiniMo Cooking System Sunset

Fördelen med MiniMo från Jetboil är att den är perfekt för kyligt väder. Den är faktiskt framtagen för dig som ska laga mat under kyligare förhållanden. Den fungerar ner till minus -6°C. Ytterligare fördelar med denna är att du kan köpa till Jetboils stekpannor och du skulle vilja ha med en.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök