Tropisk modernism – Puerto Ricos nya arkitektur

info@utrikesgruppen.seBesök Puerto Ricos profil

Puerto Ricos arkitektur är en mångsidig blandning av effekterna från olika kulturella och konstnärliga influenser, som återspeglar öns historia. Du hittar spanska koloniala, gotiska, neoklassiska och barocka arkitekturstilar i närheten av varandra. Det är ingen överraskning att huvudstaden San Juan har över 400 historiska byggnader, en hel del med klassisk arkitektur och andra byggnader som markerar att ön var en gammal militärmakt.

Puerto Ricos arkitektur har utvecklats från enkla strukturer gjorda av trä och halm till monumentala moderna verk. Formad av både interna och externa krafter över dess varierande landskap, representerar Puerto Rico olika stilar över 400 års spansk styre och över 100 år som ett amerikanskt territorium. Idag återspeglar öns moderna arkitektur dess mångkulturella bakgrund.

Urbefolkningen i Puerto Rico bodde på ön långt innan de spanska kolonisterna anlände. Taino-folket använde mahogny och torkade palmträd för att bygga hus och bodde i yucayeques (byar). 1493 började många nya kolonister från Spanien skapa arkitektur som var inspirerat från stilarna i Andalusien. Urbefolkningens liv på ön förändrades när de spanska kolonisterna byggde och formade nya samhällsstrukturer där man samtidigt säkrade en militär närvaro.

Dagens arkitektur i Puerto Rico har blivit en blandning av traditionella Taino-tekniker med både europeiska och amerikanska influenser. Från kolonialt och gotiskt till barockt och modernt framhäver byggnaderna i Puerto Ricos öns historia.

Följande projekt visar moderna hem som har byggts under de senaste tio åren. Det ger en glimt av Puerto Ricos förflutna och visar en generation av nya designers som formar öns framtid.

El Blok by FUSTER + Architects

El Blok är ett boutiquehotell beläget i Esperanza, en lugn stad på södra sidan av ön Vieques, belägen 13 km utanför Puerto Rico östkust. Hotellet ligger i ett litet kommersiellt område längs Esperanzas strand. Hotellets kompakta form ger plats för 23 rum, en restaurang, en takterrass med jacuzzi, parkering och serviceområden. Konceptuellt är hotellet tänkt som ett korallblock från havet; inspirerad av formen, densiteten och porositeten hos korallrev.

Hus i San Juan av Díaz Paunetto Arquitectos

Ombyggnaden och utvidgning av ett redan befintligt bostadsområde utvecklades för att passa familjer. Detta hus är på cirka 1 270 kvadratmeter och ligger på gatans högsta punkt i ett välkänt förortskomplex i San Juan. Under klara dagar är en del av staden synlig från andra våningen på östra sidan av huset.

San Pablo by URBANA

Grannskapet här är typiskt för Puerto Ricos högre medelklass som består av hus i genomsnitt på 1 500 m2 samtliga med individuellt utformade och specialbyggda hus. Huset ligger vackert till i ett hörn och gränsar till en lokal huvudgata i sydöst.

Dream Inn Guest House by Coleman-Davis Pagan Arquitectos

Ett bostadskomplex för familjer med plats för 13 lägenheter. Bygganden ligger på McLeary Street, bekvämt beläget mellan turistzonerna i El Condado och Isla Verde (med dess internationella flygplats) – där matställen finns i överflöd och goda kollektiva förbindelser i närheten. Området är också privilegierat med närhet till en fantastisk strand som finns inom en promenad på tre minuter.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök