Trump om att lyfta sanktionerna mot Iran: ”Nej tack!”Besök USA:s profil

USA:s president Donald Trump avvisade Irans förslag att upphäva sanktionerna mot landet på lördagen. ”Irans utrikesminister säger att Iran vill förhandla med USA, men vill först att sanktionerna ska tas bort. ”Nej tack!”, Skrev Trump i ett svar på Twitter.

Trumps svar kommer efter att Irans utrikesminister Javad Zarif talade med tyska Der Spiegel magazine och sa att USA måste ta bort de ekonomiska påföljderna för att återgå till förhandlingar. ”Trump-administrationen kan förbättra sitt förflutna, lyfta sanktionerna och komma tillbaka till förhandlingsbordet. Vi är fortfarande vid förhandlingsbordet. Det är de som lämnade,” sade han.

Trump-administrationen införde sanktionerna mot Iran efter att ha dragit sig tillbaka från kärnkraftsavtalen 2015 där man ansåg att det var ett ineffektivt avtal eftersom det gjorde lite för att bromsa Irans ballistiska missilprogram. Detta fick Iran att börja gå tillbaka på sina egna åtaganden enligt avtalet, till vilket Frankrike, Tyskland och Storbritannien så småningom svarade genom att aktivera avtalets tvistlösningsmekanism.

I en rapport, citerad av Reuters, sa Irans kärnkraftschef att Teheran hade kapacitet att berika uran i alla fall om Iran vill, inklusive, och uppenbarligen, anrikning av vapenkvalitet. Han sade också att landets lager av uran har överträffat 1 200 kg och att det kommer att utökas snabbt. Under 2015-avtalet minskade dock Irans uran till 300 kilo.

Irans stör sig på Trumps kommentarer i persiska språket

Zarif rekommenderade att Trump bättre baserar sina utrikespolitiska kommentarer och beslut på fakta, snarare än med hans persiska översättare,” sa Zarif i ett svar på Twitter. Iran tycker att Trumps tweets på persiska är en skam för språket. Verkligheten är att Trump nu når ut till fler Iranier med sanningen om vad som händer när han väljer att twittra i det persiska språket. Många iranier på twitter visar sitt stöd för Donald Trump och sitt missnöje med den iranska regimen.

Trump twittrade här om veckan ”den mest gillade persiska tweeten” i Twitter-historien. En stark signal att det iranska folkets stöd för Trumps Iran-politik är kraftfull.

Sanktionerna visade att Indien blottade Irans svaghet

Sanktionerna mot Iran kan vara en lönsam verksamhet för en del länder och särskilt för individer som är inblandade i affärer med Iran. Indien, den näst största exportdestinationen för iranska produkter, blottade nyligen Irans problem att betala med rupies för produkter. Iran har svårt att betala.

Med tanke på riskerna för länder i världen med att få böter med flera miljarder dollar eller uteslutning från det internationella finansiella systemet vågar inga länder fortsätta råoljehandeln med Iran.

Läget mellan Iran och USA är mer spänt än det har varit på flera årtionden sedan USA dödade den iranske terroristen Qassem Soleimani i början av januari.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp
Dela på telegram
Dela på email

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider