Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

AUSTRALIEN

Australia
Australien

Hitta Australien på världskartan.

Allmän information

Australien, officiellt Australiska statsförbundet eller Samväldet Australien (engelska: Commonwealth of Australia), är ett land på södra halvklotet bestående av fastlandet kontinenten Australien, ön Tasmanien samt ett antal mindre öar i Indiska oceanen och Stilla havet. Det är till ytan världens sjätte största land. Angränsande länder är Indonesien, Östtimor och Papua Nya Guinea i norr, Salomonöarna, Vanuatu och Nya Kaledonien i nordöst och Nya Zeeland i sydost.

I minst 40 000 år innan den europeiska bosättningen i slutet av 1700-talet var Australien befolkat av ursprungsbefolkningen aboriginer som tillhörde en eller flera av ungefär 250 språkgrupper. Sedan Australien blivit upptäckt av holländska upptäcktsresande år 1606 gjorde Storbritannien anspråk på Australiens östra halva 1770 och bosatte den inledningsvis genom en fångtransport till kolonin New South Wales från den 26 januari 1788. Befolkningen växte stadigt i flera decennier och kontinenten utforskades och ytterligare fem självstyrande kronkolonier etablerades.

Den 1 januari 1901 blev de sex kolonierna en federation som utgjorde Samväldet Australien. Man har sedan dess haft ett stabilt liberalt demokratiskt politiskt system som fungerar som en federal parlamentarisk demokrati och konstitutionell monarki. Förbundet består av sex delstater och flera territorier. Befolkningen på 23,9 miljoner är starkt koncentrerad till de östra delstaterna och är mycket urbaniserad.

Australien är ett väl industrialiserat land, är världens trettonde största ekonomi och har världens sjunde högsta inkomst per capita. Landets militära utgifter är världens tolfte största. Australien har världens näst högsta index för mänsklig utveckling och rankas högt i många internationella jämförelser av nationella resultat, såsom livskvalitet, hälsa, utbildning, ekonomisk frihet och skydd av medborgerliga friheter och politiska rättigheter. Australien är medlem av G20, OECD, WTO, APEC, FN, Samväldet, ANZUS och Pacific Islands Forum.

Ambassad

Australiens ambassad i Stockholm, Sverige
Klarabergsviadukten 63, 111 64 Stockholm

Telefon: 
(+46)-(0)8-613 29 00
Fax:
(+48)-22-627 35 05 , Commercial Accreditation in Poland 
E-post:
stockholm.reception@dfat.gov.au
Webbplats:
https://sweden.embassy.gov.au/

Viktig information

Saknas.

Visum till Australien

eTA / 90 dagar.

Valuta

Australisk dollar.

Nyheter
Reseguide

Saknas.

Flygförbindelser

Direktflyg

Från:
?

Flygbolag: 
?

Till:
?