Umgängesförälder resor

Som umgängesförälder samt boendeförälder finns vissa lagar och regler som ska efterföljas. Föräldrabalken är en stabil grund för vad som ska gälla. Här går vi igenom viktiga delar för dig som umgängesförälder och den minderåriges resor både inom Sverige och för resor utomlands.

Umgängesresor är en resa som den barnet gör för att ta sig från den ena föräldern till den andra. Enligt föräldrabalken ska den förälder som barnet bor hos (boendeföräldern) vara med och betala för umgängesresor. Det primära ansvaret för kostnaderna för umgängesresor ligger dock på umgängesföräldern. Läs prop. 1997/98:7.

Om umgänget avser andra resor än mellan föräldrarna kan kostnaderna gemensamt betalas av båda föräldrarna. Sådana resor kan vara utomlands, med skolan till en destination inom Sverige eller liknande.

Umgängesförälder semester

Om en umgängesförälder vill åka på semester med ett barn gäller föräldrabalken. Det innebär att föräldrarna enligt föräldrabalken gemensamt ska fatta beslut om barnets angelägenheter. Det betyder att båda föräldrarna ska godkänna att barnet får resa till ett annat land på semester.

Förutom att båda föräldrarna ska ge sitt tillstånd till resan kräver länder och flygbolag uppvisande av handlingar som styrker att barnet får resa utomlands med en av föräldrarna.

Krav på föräldramedgivande existerar bland annat för att bortförande av barn av ena föräldern har ökat. För att minimera riskerna med bortförande av barn finns kraven.

Viktiga länkar

> Information om att vara umgängesförälder
> Vårdnadshavarnas tillstånd – resa med ett barn

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier