Depåbevis

Foto: Matt Chesin


Bli medlem i Utrikesgruppen!

Information om depåbevis

Ett depåbevis behövs när utländska aktier handlas på Stockholmsbörsen. Normalt sätt är det en bank som ger ut ett depåbevis där banken representerar ett utländskt bolags värdepapper, vilket ofta är aktier. Depåbeviset är alltså ett bevis över utländska aktier som förvaras i depå hos banken.

Ett depåbevis är ett dokument som bevisar äganderätt till utländska aktier som är börsnoterade i Sverige. Aktierna förvaras i depå för de svenska ägarna. Det är VPC som registrerar depåbevis.

Utländskt depåbevis

Depåbeviset kallas i folkmun även utländskt depåbevis och i Sverige har den ofta ändelsen SDB, vilket betyder svenskt depåbevis. I USA kallar man depåbeviset för ADR, vilket står för ”american depositary receipt” och varje land i världen har liknande ändelser. Det finns även en global variant av ett depåbevis som kallas GDR, vilket står för ”global depositary receipt”.

När någon löser in depåbeviset i ett bolag anses man då ha sålt depåbevisen och då ska man beräkna vinsten på kapitalet. Man kan dra av den del av den ursprungliga anskaffningsutgiften som räknas till de inlösta depåbevisen. Man kan även använda schablonmetoden.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp
Dela på telegram
Dela på email

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider