Kriminalvården har ett ansvar för anstalterna, frivården häkten samt inrikes- och utrikestransporter. Det finns en speciell enhet vid Kriminalvården som heter Nationella transportenheten som transporterar frihetsberövade människor över landsgränserna. Det innebär att personal följer med en frihetsberövad person till ett annat land med fordon, oftast flygplan.
Kriminalvårdens utrikessektion är den enhet som ansvarar för utrikestransporter inom Kriminalvården. Transporter innebär nästan uteslutande avvisnings- och utvisningsbeslut som ska verkställas. Exempelvis tar Kriminalvården även hand om sådana transporter som innebär att man för över en frihetsberövad från ett annat land till Sverige för vidare avtjänande av straffpåföljd.
De transporter som avser avvisningar avser människor som har fått ett avvisningsbeslut från Migrationsverket. Sådana avvisningar utförs av Kriminalvården på uppdrag och beställning av den svenska Polisen.
Huvudkontor i Norrköping
Kriminalvårdens enhet för utrikestransporter är finns på huvudkontoret i Norrköping och de transporter som inte är lokala planeras alltid från Arvidsjaur som har ett planeringskontor. Inom transportenheten finns cirka 800 anställda.
Vilka kan begära en utrikestransport från Kriminalvården?
För att kunna begära en utrikestransport från Kriminalvården behöver transporten beställas från Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Statens institutionsstyrelse, Migrationsverket, regioner samt socialnämnder. Utrikestransporter åt andra myndigheter kan ske om personer är frihetsberövade med anledning av ett vårdbehov eller om personer saknar rätt att få vistas i Sverige.
Om du ska beställa en utrikestransport från Kriminalvården gör du det här.
Kontakta transportenheten
Om du behöver komma i kontakt med transportenheten för en utrikestransport finns deras kontaktuppgifter nedan.
Besöksadress: Slottsgatan 78, 602 22 Norrköping
Fax transporter: Utrikes: 0960-129 60
Telefon: 077-228 08 00
Utbildning som Kriminalvårdare vid transportenheten
Om du planerar att söka utbildning som transportör har du möjlighet att påbörja arbetet direkt och snart som möjligt börja din kriminalvårdsutbildning. Detta beror på antalet utbildningsplatser som finns lediga. Utbildningstiden är på 23 veckor och du får dessutom full lön under hela tiden du går utbildningen. Utbildningen innehåller studier om teori och praktik. När du har gått hela utbildningen gör Kriminalvården en bedömningen om du får ett slutligt erbjudande om en tillsvidareanställning.
Kompetenskrav. För att kunna bli en transportör måste du ha en fullständig gymnasieutbildning, erfarenhet från arbetslivet och goda kunskaper i det svenska språket. Du behöver också ha B-körkort för manuellt fordon. Du måste också ha en god hälsa, både fysiskt och psykiskt.
Arbetet kräver att du vid vissa tillfällen måste agera fysiskt. Vi förutsätter att du delar Kriminalvårdens grundläggande värderingar om en human människosyn präglad av en tro på människors vilja och förmåga till utveckling och förändring.