Vad är auktoriserade neutrala idrottare

Auktoriserade neutrala atleter, på engelska (Authorised Neutral Athletes, ANA) är den kategori under vilken ryska idrottare kan tävla vid internationella tävlingar efter dopningsskandalen som först utbröt i december 2014.

Trots dopingskandalerna och rysk avstängning från internationella friidrottssammanhang finns det idrottare från Ryssland som har fått ett individuellt godkännande att få delta i mästerskap. Ryska friidrottare som har fått godkänt att tävla gör det under en vit flagga som har texten ANA och den ryska nationalsången är utbytt med IAAF:s hymn. De ryska friidrottarna får heller inte tävla i ryska kläder eller färger som kan förknippas med Ryssland. Kläderna ska också vara helt utan nationalsymboler.

Ryssland har varit avstängd sedan 2015 på grund av allvarliga dopningsbrott. I början av mars 2021 tog World Athletics fram en plan för att Ryssland ska kunna återvända till friidrotten på samma villkor som alla andra länder igen.

Ryska idrottare har velat spela den ryska nationalsången men det har varit strikt förbjudet för atleter från Ryssland att på något sätt framhäva sin nationalitet under friidrottssammanhang och därför har en plan lagts fram om en alternativ nationalsång från ryskt håll. De ville ersätta nationalsången med den patriotiska sången ”Katiusja”. Skiljedomstolen CAS meddelade dock att Katiusja inte kommer att få spelas. Som svar på beslutet uppgav CAS att alla sånger kopplade till Ryssland är för närvarande förbjudna att spelas officiellt på evenemang.

Det har varit hårda regler mot Ryssland sedan 2015 och enligt IAAF kan man mer eller mindre säga att Ryssland inte existerar för närvarande i internationella sammanhang.

Några av guldmedaljer som vunnits under ANA-flaggan
Danil Lysenko, höjdhopp, Inne-VM 2018
Marija Lasitskene, höjdhopp, VM 2017, EM 2018, inne-VM 2018 och inne-EM 2019
Anzjelika Sidorova, stavhopp, inne-EM 2019
Anzjelika Sidorova, stavhopp, VM 2019

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp
Dela på telegram
Dela på email

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider