Vad är Röda hund vaccin – fullständig information

Bild på röda hund på överkropp
Det smittsamma virussjukdomen röda hund är en sjukdom man vill förhindra. En av anledningarna är att sjukdomen kan orsaka skador på foster. En kvinna som är gravid och smittas löper stor risk för missfall, speciellt tidig i graviditeten. Läs mer om röda hund här nedan. Röda hund kallas för rubella på läkarspråk.

Röda hund är vanligt i många andra länder. Ska du resa utomlands bör du tänka på att vaccinera dig och dina nära och kära. En speciell rekommendation för vaccination mot röda hund för gravida föreligger enligt information om ökad risk för skador. Om du smittas av röda hund som vuxen och är gravid finns det stora risker att fostret tar skada.

Om du smittas av röda hund är vanliga symptom snuva, lymfkörtlar som svullnar (oftast i nacken), feber samt ledvärk. En smittad person får normalt sätt brunaktiga eller blåröda utslag på huden. Dessa utslag sträcker sig armar, ben upp till ansiktet. Utslagen kan skilja sig beroende på person och dess pigment. På mörkare hud syns utslagen mindre medan det på ljus hud syns mycket tydligare.

Inkubationstid för röda hund är från två till tre veckor. Det innebär att du får symtom efter tre till två veckor från den dag du smittades.

Så blir man smittad av röda hund

Röda hund sjukdomen smittar via droppar i luften. Exempelvis när en person hostar eller nyser. Sjukdomen är smittbar även om en person inte uppvisar några symptom. Det innebär att smittade personer själv kan föra smittan vidare.

Röda hund vaccin vuxen – röda hund vaccin barn

Röda hund behandlas förebyggande, detta med hjälp av vaccin. Har du inte vaccinerat dig mot röda hund som barn är det viktigt att du göra i vuxen ålder.

Röda hund vaccin gravid

Röda hund vaccin innan graviditet. Innan du blir gravid är det särskilt viktigt att du vaccinerar dig mot röda hund. Om du aldrig vaccinerade dig mot röda hund som barn men nu planerar att bli gravid finns en stark rekommendation att du vaccinerar dig. Skulle du smittas av röda hund när du är vuxen och gravid riskerar fostret att ta skada.

En gravid kvinna som smittats av röda hund riskerar att få missfall samt föda ett barn som själv föds med röda hund. Barnet kan också föddas med hjärtfel, olika hjärnskador samt synskador och hörseldefekt.

Uppsök vård om du misstänker att du smittats

Om du tror att du eller ditt barn har smittas av röda hund är det viktigt att uppsöka akut läkarvård. Detta då läkare kan behöva smittspåra och förhindra att sjukdomen sprids. Har du fått feber, halsont eller andra symptom på förkylningar kan du låta kroppen få vila. Känner du av ledvärk kan du använda smärtstillande medicin.

Röda hund följdsjukdomar

Det svåra med röda hund är att sjukdomen kan ge upphov till fosterskador, speciellt under tidig graviditet. Gravida kvinnor som smittats av röda hund riskerar att föra barn med många olika missbildningar på exempelvis skelett, ögon, öron och hjärna.

Röda hund symptom

Vanliga symptom är snuva, lymfkörtlar som svullnar (oftast i nacken), feber samt värk i leder.

Röda hund vaccin biverkningar
Vad innehåller MPR-vaccin

M-M-RVAXPRO Efter beredning innehåller en dos (0,5 ml):
Mässlingvirus1 Enders Edmonston-stam (levande, försvagat) inte mindre än 1×103 TCID50*
Parotitvirus1 Jeryl LynnTM-stam (B nivå) (levande, försvagat) inte mindre än 12,5×103 TCID50* Rubellavirus2 Wistar RA 27/3-stam (levande försvagat) inte mindre än 1×103 TCID50*

50 % infektiös dos i vävnadskultur.

1 framställt i cellkultur från kycklingembryo.
2 framställt i WI-38 humana diploida lungfibroblaster.

Vaccinet kan innehålla spår av rekombinant humant albumin (rHA). Detta vaccin innehåller spår av neomycin.

Vaccinet innehåller 14,5 mg sorbitol per dos.

Innehållsförteckningen tillhandahålls av FASS.se och går att läsa i sin helhet här.

Viktiga länkar

Boka tid för vaccination här

Om röda hund från 1177.se Vårdguiden

Om vaccin mot röda hund från Folkhälsomyndigheten

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier