När någon för en utrikespolitik, det kan vara en privat aktör som har kompetensen och insikten samt förbindelserna med andra viktiga aktörer inom andra stater – som gentemot andra stater för politiken.
Som ombud för exempelvis svenska intressen kan aktören föra politiken i syfte att uppnå sina mål. Utrikespolitiken kan exempelvis sträva efter att uppnå ekonomiska mål, säkerhetsmål, ideologiska mål samt även andra viktiga mål som ska föra landet vidare i utvecklingen.
Utrikespolitiken kan uttryckas på många olika sätt. Dels genom överenskommelser mellan stat, viktiga organisationer eller särskilda företag. Med överenskommelser skall åtaganden mellan staterna, organisationer eller företagen ses som officiella eller explicit viktig.
Genom att stater kommer överens leder utrikespolitiken till att länder skapar nya band, starka som viktiga – för framtiden. Utrikespolitiken leds oftast av en förvaltning av människor som kan det politiska ”spelet”, vilket är att ses som riktiga affärsmän.
Beslutsfattandet för att kunna föra en utrikespolitik sker oftast inom olika organ i staten men även för och av privata aktörer som har fått ett ansvar av staten eller som på något sätt har skapat förbindelserna själva med andra stater.
Till utrikespolitiken ingår även ambassader i vilka diplomater ingår. Utlandsambassaderna för också sin politik i landet för statens intressen vilket har en stor betydelse och inverkan på hur andra stater ser sin gäst som.
Utrikespolitik kan också föras i genom opinion, vilket kan vara journalister, media eller forskare.
Är utrikespolitiken viktig?
Kort sagt, väldigt viktig. Exempelvis har Sverige under lång tid fört en utrikespolitik präglad av fred och alliansfrihet. Detta genom att oftast vara neutral i krig. Men ibland har det varit svårt för Sverige att vara helt neutrala och vid vissa tillfällen har man fått välja sida. Oftast med anledning av att Sverige ingår i olika politiska samarbeten som gör det svårare att vara neutral i vissa konflikter.
Med goda intentioner är utrikespolitiken alltid ett bra verktyg som ser till att partnerskap växer och fred utvidgas. Med rätt utrikespolitik stärker man de goda aktörerna i världen och vidareutvecklar politiska hinder som finns.
Vad innehåller i utrikespolitiken
Utrikespolitiken skiljer sig från land till land. Den skiljer sig också beroende på vem som för den vid tillfället i landet.
Ämnen som kan behandlas är fred, stoppa flödet av droger, vapen och annan brottslighet. Stärka ekonomiska banden länder i mellan. Kulturfrågor. Turism. Något som ofta är viktigt är den ansvarsfulla utrikespolitiken för säkerhet och försvarssamarbeten.