Vad får man ha med sig i handbagaget på flyget?

Känner du till vilka regler som gäller för handbagaget på flyget och vilka föremål du får ha med dig? Utrikesgruppen visar vilka regler som gäller för ditt handbagage och de mest vanligaste produkterna. Om resenärer tar med sig föremål som är förbjudna att ha med sig ombord på flygplanet kan det uppstå en jobbig situation i säkerhetskontrollen. Vår sammanställning förebygger även en snabb process i säkerhetskontrollen.

Alla resenärer har inte alltid koll på vad man får ha med sig i handbagaget som man tar med sig ombord på flygplanet. Det skiljer sig i vad man får ha i handbagaget kontra vad man får ha i sitt incheckade bagage. Vi reder ut om man exempelvis får ha med sig rakhyvel eller tändare.

Kom ihåg att det finns regler på hur mycket vätska du får ha med dig i handbagaget. Du måste även packa produkter som innehåller vätska i speciella genomskinliga påsar eller genomskinliga necessärer för flyg.

Du kan läsa mer om genomskinliga necessärer här och vilka krav som gäller.

Vassa, spetsiga eller sådana föremål som uppenbart enkelt kan skada andra

Alla föremål som är vassa eller spetsiga är i det flesta fall direkt förbjudna att ha med sig ombord. Inga föremål som uppenbart kan skada andra i tillhygge eller i olyckshändelse är lagliga att ha med sig ombord. Det finns dock få undantag då det är okej att ha med sig en nagelsax samt pincett i handbagaget. Det är även okej att ha med sig en rakhyvel dock under förutsättningen att rakbladet sitter omslutet i rakhyvels handtag. Det är helt förbjudet att ha med sig lösa rakblad.

Regler för tändare på flygplan

Du får ta med dig en tändare ombord på flyget, eller en liten ask med tändstickor. Tändaren eller tändstickorna är förbjudna att placeras i handbagaget. Du måste ha tändaren i fickan eller nära kroppen.

Elektronisk utrustning i handbagaget

Du får ta med dig bärbara datorer, mobiltelefoner, surfplattor, MP3-spelare och kameror ombord på flyget. Observera att Galaxy Note 7 inte är tillåten att ha med sig ombord.

Du får ha med dig både rakapparat och plattång i ditt handbagage.

Elektroniskt utrustning – regler för flyg till USA eller Storbritannien

USA och Storbritannien har infört ett elektroniskt storleksförbud, vilket betyder att du inte får ta med dig elektronik som är större än en mobiltelefon ombord på planet. Är elektroniken större än en mobiltelefon så måste du checka in utrustningen. Förbudet gäller enbart för passagerare på flyg till USA eller Storbritannien från vissa länder i Mellanöstern, Nordafrika och Turkiet.

Ska batterier tas med på flyget eller checkas in?

Du får inte placera lösa litiumbatterier i ditt incheckade bagage. Det är endast tillåtet att ta med litiumbatterier i handbagaget. Batterierna ska förvaras i originalförpackningen. Om originalförpackningen inte finns kvar måste du omsluta batteriets poler med exempelvis tejp. Varje batteri måste sedan packas i en separat plastförpackning.

Resa med medicin

Det går alldeles bra att ha med sig medicin på sin resa. Detta gäller all form av medicin. Det är alltid bra om du reser med originalförpackningen och det underlättar att ta reda på vilken medicin som är vad.

Vätska på flyget

Det finns regler om hur mycket vätska du får ta med dig ombord på flyget. Vätskor är bland annat, vatten, drycker, parfymer samt krämer. Du får ta med dig flera vätskor som högst innehåller 100 ml vätska. Alla vätskor måste packas och placeras i en transparent och återförslutnings-bar-påse.

Observera att undantag görs för sådan medicin som är viktig, mat och dryck som barn behöver under flygresan och för varor du köper på flygplatsen under taxfree.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier