Vad kostar pass för barn

Vad är avgiften för pass till barn?
Här finns information om kostnader för att ansöka om ett pass för barn. För att kunna ansöka om ett pass ska du först boka tid hos polisen. Ska barnet resa utomlands är det viktigt att du som vårdnadshavare beställer ett föräldramedgivande som är ett tillstånd som visar att barnet får resa utomlands.

Vad kostar pass för barn? Ansökningsavgiften för barn är 400 kronor. Du betalar på passexpeditionen med kort eller kontanter. Efter att du har betalat kommer passet att tillverkas för barnet. Leveranstiden är olika och beror på hur arbetsbelastningen ser ut. Oftast är det ett högre tryck under sommarmånaderna.

Giltighetstid för barnets pass? Barn som är under 12 år får ett pass som blir giltigt under 3 år. Barn som är över 12 år får ett pass som blir giltigt under 5 år.

Om barn ska resa utomlands

När barn reser utomlands ska passet medtagas för identifiering. Vidare ska föräldramedgivandet visas upp när barnet reser ensam, med en av vårdnadshavarna eller en annan person, exempelvis en släkting eller vän.

Barns resor kan stoppas

Om länder eller flygbolag misstänker att barnet som reser utomlands gör det på grund av tvång eller att föräldrar inte har kommit överens om resan – då kan resan stoppas.

Det är på vårdnadshavarnas ansvar att införskaffa ett föräldramedgivande här.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier