Varför du bör veta din blodgrupp

info@utrikesgruppen.seBeställ blodgruppstest

Många känner inte till sin blodgrupp. Ibland kan du snabbt behöva veta vilken blodgrupp du har om något skulle inträffa. Ta reda på din blodgrupp.

Oavsett var du reser rekommenderas det att varje resenär känner till sin blodtyp. Du vet aldrig om en olycka inträffar när en blodtransfusion kan krävas. När du vet din blodtyp har det värdet som guld.

Du kanske tror att kännedom om din blodgrupp inte är en livsavgörande kunskap. Utomlands kan det vara bra att veta, för där finns andra rutiner på sjukhusen än i Sverige. När du snabbt kan uppge vilket blodgrupp tillhör spar det dyrbar tid. Du kommer att testas oavsett men för att snabbt kunna erbjuda dig nytt blod är det alltid bra att veta sin blodtyp.

Resa utomlands

När du reser utomlands är du många gånger på okänd mark. Om du är med om en olycka är det bra att vara förberedd.

Fakta: Blodgrupper ✓ A, B, AB eller 0 heter de olika blodgrupperna. ✓ För alla blodgrupper anges också om man har eller inte har den s k Rh-faktorn, eller faktor D, ofta angivet med plus eller minus. ✓ Den mest användbara av blodgrupperna är 0 RhD- eftersom alla kan ta emot den oavsett tillhörighet. 6 procent av svenskarna tillhör denna blodgrupp.

Kom ihåg att tillhörigheten till olika blodgrupper ser olika ut i varje land. Din blodgrupp kan vara ovanlig i ett annat land.

Beställ blodgruppstest

Du kan beställa ett självtest för att se vilken blodgrupp du tillhör. Utrikesgruppen tillhandahåller ett test som du kan köpa här.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök