En sedel från Zimbabwe när inflationstakten var som högst år 2009
Zimbabwes regering fattade tidigare det kontroversiella beslutet att förbjuda lokal handel med utländska valutor, inklusive den amerikanska dollarn, med omedelbar verkan. Den har också återinfört Zimbabwe-dollarn, som övergavs på grund av hyperinflation 2009 när landet huvudsakligen antog den amerikanska dollarn och den sydafrikanska randen.
I juni förra året införde regeringen en lag som förbjöd användning av alla utländska valutor för inhemska transaktioner. Förbudet chockerade zimbabwéer, som har haft ett litet förtroende för en lokal valuta. Växelkursen när Zimbabwe-dollarn skrotades var Z $ 35 kvadriljoner till 1 dollar. Ekonomin är en röra och många undrade varför förbudet kom. Nästan allt importeras och det finns en brist på fysiska kontanter. Levnadskostnaderna är mycket dyra. Arbetslösheten är utbredd.
Regeringen i Zimbabwe har försökt lösa valuta problemet, inklusive införandet av ”zimbabwean bond notes” 2016, en parallell valuta som sades ha en fast växelkurs mot dollar. 1 bond skulle vara lika värd som 1USD och accepterades endast i Zimbabwe. I verkligheten var det värt mycket mindre. År 2019 ändrade regeringen namn på bond till ”RTGS dollar” och meddelade att den inte längre var lika stark som USD. De meddelade vad de kallade var en interbankränta, som för närvarande är fastställd till USD 1: RTGS $ 17.
En blomstrande parallell marknad utvecklades i spåren av valutahaverierna samtidigt som Zimbabwe i princip är ett kontantlöst samhälle där invånarna förlitar sig på kortbaserade transaktioner eller handlar med mobila pengar.
Den parallella marknaden är stark och stabiliteten i den gav arbetarna stadigvarande löner utbetalda i amerikanska dollar. Förutsättningarna för arbetarna sjunk under förbudet med handel av utländsk valuta drastiskt när deras löner gavs ut i RTGS-dollar som inte klarade av att hålla jämna steg med inflationen.
President Emmerson Mnangagwa sade tidigare att förbudet mot att handla med utländsk valuta var ett ”viktigt steg för att återställa normaliteten för vår ekonomi”. ”Medan flervalutaregimen hjälpte till att stabilisera ekonomin kortsiktigt gav den oss inte kontroll över penningpolitiken och lämnade oss till att prissätta allt i amerikanska dollar som har varit en grundorsak till inflationen,” sade han.
Zimbabwéer återgår till att handla med förbjudna utländska valutor
De flesta zimbabwéer förknippar Zimbabwe-dollarn med matbrist och snabb inflation. Valutan blev officiell i juni, igen, det enda lagliga betalningsmedlet. Fler zimbabwéer ignorerar nu förbudet mot att handla i utländsk valuta när den lokala valutan förlorar värdet mot andra valutor. Vanliga valutor befolkningen handlar med är amerikanska dollarn, afrikansk rand samt euro. Amerikansk dollar är dominerande.
Vart tog alla dollar vägen?
Den 18 december 2014 införde Reserve Bank of Zimbabwe (RBZ) 1, 5, 10 och 25cent mynt. De kallade dem bondmynt och hävdade att de var lika starka som USD, med hänvisning till att mynten backades upp av ett lån på 50 miljoner dollar. De fullständiga detaljerna i avtalet offentliggjordes aldrig. I mars 2015 hade de introducerat 50c-myntet. Detta fick många zimbabwéer att undra om regeringen i hemlighet införde en zimbabwisk valuta. 2016 började Zimbabwe uppleva stora kontantbrister. USD hade försvunnit helt från cirkulationen. Zimbabwéerna bad regeringen att gå med i randunionen eller hitta ett sätt att få tillbaka USD i cirkulation.
Zimbabwéer fick köa för att försöka ta ut kontanter
Under 2017 och 2018 satt invånarna i bankköer och de flesta lyckades aldrig ta ut kontanter. Uttagsgränserna fortsatte att sjunka och vid någon tidpunkt var den maximala uttagsgränsen bara $50 USD per vecka. Nu hade USD försvunnit helt. Regeringen fortsatte att under tiden insistera på att värdet på ”zimbabwean bond notes” var detsamma som för USD.
Eftersom det inte fanns några kontanter, USD eller bond kvar, hade människor inget annat val, än att betala med ”plastpengar” och mobila pengaöverföringar för att betala för varor och tjänster. Det populäraste valet är ecocash, ett mobilt pengaföretag som drivs av Strive Masiyiwa’s Econet. Ecocash tillåter en att överföra eller ta emot pengar med sin mobiltelefon och tillåter betalningar för nästan alla varor och tjänster med sina telefoner. Ecocash tar ut en provision för varje transaktion.
Misstankarna faller på Zimbabwes regering
Utstuderat bedrägeri säger många, och konsten att plundra och sedan dölja det som okunnighet. Zimbabwes regim fick på det sättet USD ut ur banksystemet och ersatte dem med värdelösa bond, genom skenmanöver att bond skulle ha en fast och lika mycket värd växelkurs till amerikansk dollar. Återigen är befolkningen förlorarna.