Vätska på flygBeställ föräldramedgivande för resor med barn

Dessa regler gäller för vätska på flyg. Hur mycket får du ha med dig och vilken vätska är okej att ta med sig in i flyget.

Om du ska flyga inom EU, Norge, Island och Schweiz får du inte ta med dig hur mycket vätska du vill in i flyget. Vätska på flyg är reglerat och gäller för samtliga flyg, från Sverige och EU:s flygplatser. Reglerna för vätska på flyg gäller även när du ska flyga till länder utanför EU.

Den mängden vätska du få ta med dig på flyget är begränsad. I kategorin vätskor finns: tandkräm, parfym, vatten, dryck, hårvax, raklödder, munskölj och annan flytande vätska.

När du ska flyga kan du packa ditt handbagage med behållare. Varje behållare får rymma max 100 ml (1dl) vätska. Du får inte ta med dig behållare som är större än 100 ml (dl) och hälla in vätska som innehåller mindre än 100 ml (dl), detta med anledning av att personal i säkerhetskontrollerna inte har möjlighet att mäta vätskan du ska ta med dig in på flyget.

Du behöver inte ha med dig behållare men då måste du se till att vätskan du har med dig inte överstiger 100 ml (dl) per flaska. Det är också viktigt att det på flaskan står att vätskans innehåll är maximalt 100 ml (dl). Om din parfym exempelvis har en flaska som rymmer 150 ml men endast har 75 ml får du inte ta med dig vätskan på flyget. Det är alltså viktigt att samtliga behållare och flaskor du har inte överstiger 100 ml. Om dina behållare eller flaskor överstiger 100 ml kommer du att behöva kasta dem för att få gå igenom säkerhetskontrollen.

Behållarna, flaskorna eller tuberna ska placeras i en återförslutningsbar påse som är genomskinlig. En sådan påse rymmer max 1 liter och går att få tag på i flesta flygplatser.

Vätskorna du kommer att ta med dig på flyget säkerhetskontrolleras tillsammans med ditt handbagage.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp
Dela på telegram
Dela på email

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider