Växla pengar billigt – Så gör du!

I vår guide använder vi EURO och BAHT som exempel men det skulle lika gärna kunna vara annan valuta då alla aktörer har sina egna påslag som gäller generellt sett för alla valutor de handlar med. OBS gäller för 2021-05-24 kurser ändras dagligen

Utrikesgruppen hjälper till och guidar dig rätt till hur du växlar dina svenska kronor till annan valuta så billigt som möjligt. Vi jämför samt rekommenderar en ny stark aktör som det egentliga enda alternativet för dig som ska växla valuta.

Vi börjar med att upplysa dig om att de fysiska växlingskontoren i Sverige faktiskt är där du som konsument kommer att få betala dyrast kurs. Det är inte heller alltid (finns undantag) lönt att växla pengar väl på destinationen. I de allra flesta fall så kommer du att få betala mer för din valuta om du växlar den hemma i Sverige än om du såg till att växla till dig pengar billigare utomlands.

Det finns olika sätt att växla pengar, eller köpa valuta som det lika bra går att kalla denna transaktion för. Vi listar de olika alternativen samt under varje alternativ beskriver vi kostnaderna för varje transaktion. Vi ut går från att du har 10 000 kronor som ska växlas till Euro samt 10 000 kronor som ska växlas till baht.

Alternativ 1: Med ditt svenska bankkort eller svenska kontanter ta sig till växlingskontoren i Sverige och där köper du den valuta du önskar att köpa. Exempelvis euro om du ska till Spanien eller baht om du ska till Thailand.
EURO: 10 000 kronor hade hos växlingskontoren i Sverige gett dig 924 EURO + 45 kr växlingsavgift.
BAHT: 10 000 kronor hade hos växlingskontoren i Sverige gett dig 34 263 BAHT + 45 kr växlingsavgift.

Alternativ 2: Med ditt svenska bankkort göra ett uttag i destinationslandet bankomat. Exempelvis gör du ett bankomatuttag i Spanien och erhåller euro eller ett bankomatuttag i Thailand och då erhåller du baht.
EURO: 10 000 kronor hade om du gör ett bankomatuttag i Spanien med ett Swedbank kort gett dig 969 EURO
BAHT: 10 000 kronor hade om du gör ett bankomatuttag i Thailand med ett Swedbank kort gett dig 37 100 baht dock måste du även betala 35 kronor i uttagsavgift till Swedbank och cirka 200 baht (55 kronor) till den thailändska banken. I själva verket kostar 37 100 baht dig cirka 10 090 kronor

Alternativ 3: Med kontanter växla in sina svenska kronor utomlands hos ett växlingskontor och då erhålla kontanter. Exempelvis att du växlar in dina svenska kontanter och erhåller då euro om du är i Spanien eller baht om du är i Thailand.
EURO: 10 000 kronor hade hos ett växlingskontor i Madrid gett dig 954 euro i kontanter.
BAHT: 10 000 kronor hade hos ett växlingskontor i Bangkok gett dig 35 900 baht i kontanter.

Alternativ 4: Detta alternativ är inte lika känt men är ett alternativ vi kommer att beskriva närmare. Onlinebanken Wise tidigare Transferwise erbjuder förmodligen de bästa kursen som finns för dig som konsument. Allt du behöver är ett bankomat kort hos annan svenska bank eller vilken bank som helst för den delen. I deras app för du över dina Svenska kronor med ditt svenska bankomatkort och därefter gör du ett köp billigt i valfri valuta.
EURO: 10 000 kronor hade hos Wise (Transferwise) gett dig 980 euro som du kan spendera med deras bankkort som du får hem inom några dagar. Max 7 dagar.
BAHT: 10 000 kronor hade hos Wise (Transferwise) gett dig 37 462 baht som du spenderar med Transferwise kortet.

Hur mycket förlorar du om du väljer ett alternativ före det andra alternativet. Vi räknar ut!

En sak som de flesta svenskar faktiskt börjar att förstå är att det är dyrast att växla pengar hemma i Sverige. På bara 10 000 kronor förlorar du väldigt mycket pengar när du växlar dina svenska kronor till annan valuta hemma i Sverige.

Om du väljer alternativ 1 så har du förlorat ca 56 euro + 45 kronor eller 3 199 baht + 45 kronor. Det är väldigt mycket pengar för varje 10 000 kronor du spenderar på utländsk valuta.

Väljer du alternativ 2förlorar du 21 euro eller om det är baht du tänk handla in så förlorar du 562 baht + 35 kronor.

Vidare till alternativ 3. Där har du förlorat 26 euro eller 1562 baht.

Det enda alternativet som sparar pengar åt dig är faktiskt alternativet 4 d.v.s Transferwise. Du sparar uppemot 56 euro samt sparar in på växlingsavgifter eller ca 3200 baht och växlingsavgifter.

Hur fungerar Transferwise (Wise) (OBS vi rekommenderar endast Wise för att växla pengar till andra valutor ej att ha som sin vanliga bank då det finns avgifter när man sänder pengar från ett bankkonto till ett annat. Väldigt låga avgifter dock är dessa gratis i Sverige. Det går dock att vända och vrida på det med anledning av att svenska banker har månadsavgifter. Tills vidare rekommenderar vi Transferwise endast för att komma undan med billiga växlingsavgifter)

Så här gör du och det är enkelt. Börja med att ladda ner Transferwise (Wise) på din Android eller iOS därefter följer du instruktioner om att ladda upp din identitetshandling och därefter beställa hem ett bankomatkort. I appen finns tydliga instruktioner om hur du gör för att beställa hem ett bankomat kort. I skrivande stund ska det kosta 81 svenska kronor för att beställa hem sitt bankomatkort och det är en engångsavgift.

Därefter för du över exempelvis 10 000 kronor om det är det beloppet du har tänkt att spendera i utlandet. Var noga med att sända över 10 000 kronor till ditt wise konto som även är den valutan som stannar kvar i ditt wise konto. Du skickar över 10 000 kronor med ditt vanliga svenska bankomat kort. Det är viktigt att du skickar över pengar till wise genom att knappa in dina kortuppgifter från ditt svenska bankomat kort. Därefter växlar / köper du valuta inom wiseappen. Du kan exempelvis välja att välja endast 1000 kronor av dina ursprungliga 10 000 kronor till euro och spara resterande kronor till nästa dag eller liknande. Du behöver inte växla allt på än gång. Du använder sedan ditt wise-kort utomlands för köp. Wise kortet känner av att det är euro du handlar med eller annan valuta för den delen och drar sedan rätt valuta från ditt konto hos wise.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp
Dela på telegram
Dela på email

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider