Vem avskaffade slaveriet i USA

info@utrikesgruppen.seRESA MED BARN? TA MED FÖRÄLDRAMEDGIVANDE

Abraham Lincoln avskaffade slaveriet i USA. Han var en amerikansk advokat och republikansk politiker, (Donald Trump tillhör samma parti). Han var USA:s president mellan åren 1861–1865. Han var också USA:s förste republikanska president.

Han kämpande för att hålla ihop USA som ett land, detta genom att segra i amerikanska inbördeskriget. Genom att föra nordstaterna till segern kunde han avskaffa slaveriet.

Under tiden för grundandet av landet USA i slutet av 1700-talet hade slaveriet expanderat i södern som var beroende av billig arbetskraft. I nordstaterna som var mer industrialiserat än i södern var motståndet mot slaveriet stort då det bröt mot USA:s konstitution.

En person som krävde att slaveriet skulle förbjudas i hela USA var Abraham Lincoln. Han föddes 1809 i ett fattigt hem i Hodgenville, Kentucky och skulle bli den förste republikanske presidenten.

Abraham Lincoln är idag känd både som slaveriets upphävare men synnerligen också som unionens räddare och är den ende president som i popularitet kan mäta sig med landets grundare, George Washington. Abraham Lincolns namn och bild förekommer därför överallt, bland annat på dollarsedeln, och han är även en mycket viktig symbol för det republikanska partiet.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök