
Kryptovalutan petro beskrivs av många organ som en bluff
Maduro regimens desperation och fortsatta valutaregleringar skapar kaos och förvirring i landet. President Nicolas Maduro beslutade på tisdagen att flygbolag som flyger från Caracas måste betala för bränsle i Venezuelas skadliga kryptovaluta ”Petro”.
Maduro försöker nu återuppliva den kontroversiella Petro-valutan som har förbjudits av USA och betecknas som en ”bluff” av många riskbedömningsorgan. ”Jag föreskriver att försäljningen av allt bränsle som säljs av PDVSA för flygplan som kör internationella rutter kommer att göras i ”Petro” från och med nu,” sa den socialistiska ledaren i ett tal till en församling, skapad av Maduro själv för att bibehålla den oppositionsstyrda nationalförsamlingen.
Maduro förordnade också obligatorisk användning av Petro för att betala för statliga tjänster inklusive pass. Med stöd av Venezuelas stora oljereserver introducerades Petro under 2018 som ett sätt att kringgå omfattande amerikanska sanktioner och övervinna kronisk likviditetsbrist. Maduro vill att den virtuella valutan ska bli ett allmänt använt betalningsmedel av venezuelanerna, men de flesta har ingen aning om hur man använder den.
Petro valutan är en bluff
Riskklassificeringswebbplatser som icoindex.com beskriver Petro som en ”bluff”. Men medan Petro har misslyckats med att vinna investerarnas förtroende, har andra kryptovalutor visat sig vara väldigt populära i Venezuela som ett hjälpmedel mot hyperinflationen.
Ingen vill ha kryptovalutan
Maduro godkände i december förra året en bonus i Petro för offentliga anställda och pensionärer. Men experter har meddelat att Petron som offentligt anställda hade fått av Maduro-regeringen snabbt byttes tillbaka till bolivares och sedan till andra valutor. Förra veckan blockerades utbytet av Petro för bolivares. Maduro specificerade inte om de betalningsåtgärderna som infördes på Caracas flygplats endast berörde venezuelanska företag eller om de utvidgades till internationella flygbolag.
Internationella flyglinjer till Venezuela har varit starkt begränsade sedan början av den förkrossande ekonomiska kris som startade för sju år sedan. Huvudstadens flygplats servas fortfarande av Air France, Iberia, Portugals TAP, Air Europa och Copa Airlines. Men det finns inte längre direktflyg till USA på grund av sanktioner införda av Washington för att få bort den socialistiska ledaren från makten.
Venezuela är även skyldiga 3,8 miljarder dollar till internationella lufttrafikföretag, enligt International Air Transport Association IATA.