Vidimera namnteckning för pass barn

Ladda ned – vårdnadshavares medgivande för pass/nationellt id kort (PDF)

Glöm inte att när minderåriga ska resa utomlands krävs ett föräldramedgivande. Detta gäller när minderåriga reser med en av föräldrarna, ensam eller med annan person.

Beställ ett föräldramedgivande genom att klicka här.

Information om pass och nationellt id-kort för barn och ungdomar.

När barn under 18 år ska ansöka om pass och nationellt id-kort måste vårdnadshavarna alltid ge sitt medgivande. Polisens blankett vårdnadshavares medgivande för pass/nationellt id kort går att ladda ned och skriva ut. Blanketten går även att få hos samtliga passexpeditioner.

Vårdnadshavarna måste underteckna och namnteckningen ska vidimeras innan barn och ungdomar under 18 år får ansöka om pass eller nationellt id kort. Vidimera innebär att namnteckningen ska bevittnas av annan person än vårdnadshavarna. Vårdnadshavarna får alltså inte vidimera varandra namnteckningar.

Vidimering är ett krav och medgivandet behövs oavsett om barnet sedan tidigare redan har ett giltig pass eller nationellt id kort. 

Medgivandet ska innehålla dessa uppgifter:

Föräldrarnas namn, vårdnadshavarnas namnteckning, namnteckningarna ska vidimeras av annan person an vårdnadshavarna, medgivandet ska dateras och ska inte vara äldre än en månad vid tillfället barnet ansöker om passet eller id kortet.

Vem kan vidimera namnteckningarna så att barnet kan ansöka om pass eller nationellt id kort?

Vem som helst kan vidimera för en passansökan och där med intyga föräldrarnas namnteckningar, dock ej föräldrarna själva. Om båda föräldrarna är med då barnet ansöker om pass/nationellt id-kort kan passhandläggaren vidimera namnteckningarna.

Kom ihåg att båda föräldrarna/vårdnadshavarna måste uppvisa en id-handling som är giltig för att barnet ska kunna få ansöka om pass/nationellt id-kort.

*Observera att vårdnadshavares medgivande för pass/nationellt id kort som går att ladda ned på denna webbplats är ett dokument som tillhandahålls av Polisen. Utrikesgruppen förmedlar enbart denna handling.

Medgivandet är kostnadsfri. Du måste använda Polisens medgivande och det går inte att vidimera vårdnadshavarnas namnteckning på en egen ansökan.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier