Vilka typer av gods transporteras med flyg?

info@utrikesgruppen.se

När man tittar på de olika typerna av gods som transporteras med flyg delas de in i två huvudgrupper: General Cargo och Special Cargo. Special Cargo delas sedan upp i mindre specialiserade undergrupper. I denna publikation förklarar vi närmare hur dessa fraktgrupper ser ut.

Vad är generell frakt (General cargo)?

Generell frakt är gods som inte rymmer inom kategorin Special cargo och som inte kräver några extra säkerhetsåtgärder, försiktighetsåtgärder eller annan special hantering under en flygtransport. Dessa typer av varor är normalt sätt vanliga konsumentvaror (med undantag för viss typ av elektronik), torrvaror, hårdvaror, textilier med mera. Vanliga vardagliga varor rymmer oftast under kategorin General cargo.

Vad är special frakt (Special cargo)?

Special frakt är god som kräver extra säkerhetsåtgärder innan och under flygtransporten och vissa fall även efter transporten. Special frakt har olika krav på märkning, dokumentation och hantering genom hela kedjan av transporteringen. Transporter av produkter som är special frakt måste följa vissa förberedelseregler samt mottagande och hantering. Godsen kan inkludera farliga föremål, levande djur, våt last, temperaturkänsliga produkter och andra farliga produkter. För att kunna säkerställa att det finns ett starkt internationellt regelverk som underlättar för hanteringen av special frakt har IATA tre ledningsgrupper: Dangerous Goods Board (DGB), Time and Temperature Working Group (TTWG) och Live Animals and Perishables Board (LAPB). Dessa ledningsgrupper vägleder transportbranschen och sätter villkoren för transporter av produkter inom special frakt.

Viktigt att veta om att skicka farligt gods

IATA:s handledningsbok Dangerous Goods Regulations (DGR) är den internationella referensenpunkten för villkoren som gäller vid frakt av farligt gods med flyg. IATA:s villkor är den som erkänns av flygbolagen. I deras villkor finns all information om klassificering, förberedning, acceptera och hantering av transporter med farliga gods. Reglerna överensstämmer med internationella lufttransportbestämmelserna. Dessa villkor har IATA årligen publicera i över 60 år. DGR publiceras årligen för att branschen ska ha den mest säkra informationen tillgänglig så att farligt gods transporteras på ett mycket säkert sätt.

Utvecklingen av villkoren och reglerna sker i samarbete med internationellt erkända aktörer som har hög kännedom om branschen och i synnerhet farligt gods. På det sättet säkerställs att reglerna för transport av farligt gods alltid är uppdaterade och internationellt accepterade för att underlätta det internationella fraktnätverket och samtidigt erbjuda säkerhetsåtgärder för att människor som transporterar godsen.

Begränsningar för transport av farligt gods

Vissa gods är extra farliga för flygtransport och kräver detaljerade tillstånd från aktuell luftfartsmyndighet. Det innebär att viss gods endast kan fraktas i flygplan som är passagerarfritt medan andra kan fraktas med både frakt- och passagerarflygplan. Oavsett vilket flygplan som används för transport av farliga gods sker det med extra säkerhetsåtgärder och regler som måste följas.

Begränsningar av transport av farligt gods existerar av produkter som med stor sannolikhet kan explodera eller reagera farligt under transporten. Sådana varor kan enkelt producera en låga under en värmeutveckling eller släppa ut farliga, giftiga eller frätande ämnen. Under sådana förhållanden får transport under inga omständigheter utföras på flygplan, detta enliga IATA:s DGR.

Det kan finnas sådana vardagliga produkter som vid första anblick inte antas vara farliga men dessa kontrollera noggrant för att kunna upptäckta farliga komponenter, exempelvis: batteridrivna enheter, andningsapparater eller liknande. Bland annat därför har personal vid incheckningen en form av reservationsplikt och ska vara välinformerade om vad som är farligt gods.

Klassificering av farligt gods

Farligt gods delas in i nio klasser:

  • Klass 1 – Sprängämnen
  • Klass 2 – Gaser
  • Klass 3 – Brandfarliga vätskor
  • Klass 4 – Brandfarliga fasta ämnen; Ämne som kan antändas spontant; Ämnen som i kontakt med vatten avger brandfarliga gaser
  • Klass 5 – Oxiderande ämnen och organiska peroxider
  • Klass 6 – Giftiga och smittsamma ämnen
  • Klass 7 – Radioaktivt material
  • Klass 8 – Frätande medel
  • Klass 9 – Diverse farliga ämnen och artiklar, inklusive miljöfarliga ämnen

Flera klasser är uppdelade i underavdelningar på grund av den breda omfattningen av farorna inom klassen.

Identifiering av farligt gods

Gods som är av farlig natur tilldelas ett speciellt UN-nummer och ett transportnamn enligt farlighetsklassificering. Identifieringen av farliga gods regleras för korrekt packning och emballage, dokumentering samt mottagande och hantering.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök