Vilket land har flest öar?

Foto: Zunnoon Ahmed

Resa med barn? Beställ föräldramedgivande!

Reser du med barn till ett annat land finns det krav på föräldramedgivande som ska tas med. Läs mer och beställ ett föräldramedgivande här.

Vet du vilket land som har flest öar i världen? Här kommer listan på länder med flest öar. Gissa vem som kvalar in på plats nummer 1?

11. Thailand, 1 430 öar

På elfte plats finns svenskarnas favoritdestination Thailand som har hela 1 430 öar. Att de är vackra, vet vi redan.

10. Grekland, 6 000 öar

På tionde plats finns åter en destination svenskar reser ofta till, nämligen Grekland som har 6 000 öar som många är ute och bara runt.

9. Storbritannien, 6 289 öar

På nionde plats är det Storbritannien som har 6 289 öar. Storbritannien i sig är en ö och den största europeiska ön och den nionde största ön i världen. England

8. Japan, 6 853 öar

På åttonde plats kvalar Japan in med totalt 6 853 öar vilka 430 är bebodda. De tre största öarna är Honshu, Hokkaido och Kyushu. Det finns otrolig vackra öar i Japan.

7. Filippinerna, 7 107 öar

På sjunde plats har vi Filippinerna med 7 107 öar vilka är ett paradis nästan alla. Hit kommer hela världen för en dundersemester som inkluderar allt det bästa av naturen du kan tänka dig. Kristallklara stränder med otroligt vackra stränder. Ett underbart resmål. Över 5 000 av Filippinernas öar är fortfarande inte namngivna.

6. Australien, 8 222 öar

På sjätte plats finns det stora landet Australien som förutom sina hela 8 222 öar har enormt mycket att erbjuda. De tre största öarna är Tasmanien, Melville island och Kangaroo ön. Ett helt otroligt land att besöka som har allt från djurarter som inte finns någonstans på jorden till ett strandliv som stavas ”dunder”.

5. Indonesien, 17 508 öar

På femte plats finns Indonesien med 17 508 öar. De tre största öarna är Nya Guinea, Borneo och Sumatra. Indonesien är ett mycket populärt resmål för världens alla semestersugna. Hit kommer man om man vill ta del av allt från vita sandstränder till stora städer som erbjuder riktigt grym shopping. Indonesien har allt.

4. Kanada, 52 455 öar

På fjärde plats återfinns Kanada som faktiskt är ett av världens mest glesbefolkade länder. Men många öar finns det absolut, hela 52 455 styck som finns på kartan över hela Atlanten och Stilla havet. Kanada har förutom sina otroligt många öar några av världens mest moderna städer.

3. Norge, 55 000 öar

På tredje plats hittar vi vårt kära broderland Norge som vi alla vet har extrema vyer från vackra berg, fjordar och glaciärer samt så klart hela 55 000 öar. De tre största öarna är Spetsbergen, Nordaustlandet (Svalbard) och Edgeøya (Svalbard). Norge är alltid ett grymt land att besöka och erbjuder en natur som slår mycket både i Europa och världen.

2. Finland, 188 000 öar

På andra plats hittar vi åter ett grannland som ibland kallas ”Tusen sjöars land” men som har hela 188 000 öar. Det är enormt många, stora som små. Några av de större öarna är Åland, Karlö och Ålön. Ungefär 300 öar ligger i den Helsingfors skärgård som är ett populärt område att glida runt i på sommaren.

1. Sverige, 221 800 öar

På första plats finns vårt eget vackra land Sverige! Här har vi fullt med öar, inte bara längs kusterna. Vi har öar som ligger fint och tätt intill städerna och i insjöar också. Bara i Bottenviks skärgård hittar vi över 4 000 öar och i Stockholms skärgård finns hela 30 000 öar!

Till och med Sveriges huvudstad Stockholms är byggd på en skärgård med cirka 14 öar med fler än 50 broar i mellan.

Nästan överallt i Sverige hittar vi öar. Varför Sverige har så många öar vet ingen, men fint är det! Sverige vinner överlägset och har nästan 40 000 fler öar är nummer två på listan och hela 220 000 fler öar än Thailand.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier