Visumförberedelser: Information om inbjudan Migrationsverket

Så bjuder du in en person till Sverige
Om du ska bjuda in en person från ett annat land som är utanför EU kan personen behöva visum för att besöka Sverige. Det är krav på att du ska bjuda in en person genom att fylla i blankett från Migrationsverket. Denna handling är en del av visumförberedelser. Läs vilka krav som gäller här nedan.

BJUD IN EN PERSON TILL SVERIGE HÄR, ONLINE PÅ WEBBEN.

Oavsett vem du ska bjuda in. Det kan vara din partner, kusin eller vän behöver personen visum om han eller hon är bosatt i ett land vars medborgare behöver visum till Sverige. Du fyller i inbjudningsblanketten antingen online eller skriftligen.

När du har fyllt i alla uppgifter ska du skicka inbjudningsblanketten tillsammans med bilagor. Du kan skanna in dem och skicka till den person som ska besöka dig via e-post. Det finns två olika inbjudningsblanketter. Den ena gäller för kortare period än 90 dagar och heter inbjudan inför ansökan om Schengenvisering. Gäller besöket för längre period än 90 dagar ska du istället fylla i inbjudan för besök längre än 90 dagar.

Du behöver bjuda in personen om personen kommer från ett land vars medborgare finns med i listan här. Kontrollera om visum krävs för det är då du behöver bjuda in personen till Sverige med obligatorisk inbjudningsblanketten.

När du har fyllt i inbjudan är processen klar för nästa steg. Nu kan den personen du ska bjuda in boka tid för visum genom att kontakta närmaste svensk ambassad i det landet personen befinner sig i.

Detta behöver du

Förutom inbjudningsblanketten ska du till personen du bjuder in också skicka med andra handlingar. Du ska skicka med en kopia på din id handling eller passhandling eller motsvarande som bevisar din identitet. Du ska också hämta personbeviset inbjudan från Skatteverket.

Du måste också skicka med handlingar som visar att du har de inkomster och tillgångar som krävs. Detta gäller dock endast om du ska betala för den sökandes försörjning i Sverige.

Beställ inbjudan här

Behöver du beställa en inbjudan till Sverige får du hjälp med det. Du kan klicka på länken här. Skulle du ha några frågor eller funderingar kan du kontakta Utrikesgruppen som hjälper dig i din assistans med inbjudan.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier