Vilka länder är anslutna till gröna kortet systemet?

Information om grönt kort som underlättar den internationella trafiken. Grönt kort är en försäkring och ett samarbete mellan försäkringsbolag i nästan samtliga länder i Europa samt där till fler länder. Genom att inneha gröna kortet kan du köra fritt mellan medlemsländerna av gröna kortet med din trafikförsäkring du har från Sverige.

Grönt kort garanterar att du får rätt till ersättning om du skulle vara med om en olycka och exempelvis drabbas av skada som orsakats av ett fordon som är utlandsregistrerat.

Om du reser till ett land som kräver grönt kort måste du ha med dig ett annars tvingas du köpa en trafikförsäkring direkt vid gränsen. Kontakta ditt försäkringsbolag innan du reser till ett land som kräver grönt kort. Ditt försäkringsbolag utfärdar grönt kort till dig. I Sverige är ett grönt kort just grönt till utseendet. I vissa andra länder är grönt kort svartvita till utseendet.

Lista på länder där du kan använda grönt kort

Grönt kort bil – länder

I dessa länder gäller din svenska försäkring vilket innebär att du inte behöver ha med dig ett grönt kort:
Andorra, Belgien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxenburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Schweiz, Serbien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

I dessa länder måste du ha med dig grönt kort:
Albanien, Azerbajdzjan, Bosnien-Hercegovina, Iran, Israel, Makedonien, Marocko, Moldavien, Montenegro, Storbritannien och Nordirland, Ryssland, Storbritannien, Tunisien, Turkiet, Ukraina, Vitryssland.

Här beställer du grönt kort från ditt försäkringsbolag:

Beställ Grön kort för bil hos Länsförsäkringar
Grön kort för bil hos Folksam
Grön kort för bil hos Volvia
Grön kort för bil hos IF
Grön kort för bil hos Trygg Hansa
Grön kort för bil hos Gjensidige
Grön kort för bil hos Moderna Försäkringar
Grön kort för bil hos Svedea
Grön kort för bil hos Ica Försäkring
Grön kort för bil hos Aktsam
Grönt kort för bil hos BMW försäkring

När du lånar ett fordon av någon

Beställ brukarkort här.

När du kör en lånad bil eller annat fordon som är registrerad på en annan person eller företag kan du använda brukarkort för fordon. Kortet används för att styrka att du har rätt att bruka fordonet du inte äger.

Du kan använda brukarkortet för fordon för att styrka att du är den person som är brukaren men inte ägaren, till bland annat:

  • Poliskontroll i Sverige och utomlands
  • Domstol
  • Kommuner
  • Parkeringsbolag
  • Bostadsrättsföreningens parkering
  • Boendeparkering
  • Övriga myndigheter
Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier